Lægen sagde, at Nikoline burde sætte ridekarriere på pause: I dag lever hun af sine heste
Rytteren Nikoline Karup fik at vide, at hun aldrig ville kunne leve af at ride. Hun lærte at leve med voldsomme smerter som rytter. Lige indtil hun en dag ikke kunne få en ung dressurhest til at dreje til højre. Så tog hun en beslutning om at besøge en kiropraktor, der endte med at ændre hendes liv.
Smerten i den ene skulder endte med at blive en vane.
En daglig følgesvend for dressurrytter Nikoline Karup, når hun var færdig med at ride.
Faktisk endte det med at blive så slemt for hende, at hun på et tidspunkt under et lægebesøg fik at vide, at det måske ville være en god ide, hvis hun satte sin ridekarriere på pause.
Lægen fortalte hende, at hun ikke skulle forvente, at hun ville kunne leve af at have heste, og at hun med stor sandsynlighed aldrig ville blive god til at ride igen.
- Men nu står jeg her i dag og lever faktisk af heste, siger den 22-årige dressurrytter med et kæmpe smil.
Fuldtidsjob med heste
Nikoline Karup arbejder i dag fuldtid på det familieejede Karuplund Ridecenter på Midtsjælland. Hun bruger dagligt timevis i sadlen på nogle af de 45 heste, som er på stedet.
Hun både underviser i ridning, rider unge heste og konkurrenceheste til og er desuden også underviser i rideterapi foruden ansvaret for stalden.
Nikoline Karups smertehistorie begyndte for cirka ti år siden, da hun faldt af en pony og brækkede to ribben.
- Efter faldet blev jeg trykket skæv og havde lige siden problemer med at ride. Jeg mærkede ret hurtigt, at min hest ikke ville dreje til højre, eller at den stejlede, fordi den følte, der var noget, der klemte, siger hun.
Galt med rytteren
Men det hele begyndte at ændre sig for en del år siden efter et besøg hos en kiropraktor hos Kiropraktor.com, som består af to klinikker, der har specialiseret sig i at hjælpe ryttere.
De har en afdeling i Sorø på Sjælland og en i Odense på Fyn og ejes af Martin Juulager og Carsten Nøddeskou.
Kiropraktor Martin Juulager fortæller, at historier som Nikolines slet ikke er usædvanlige.
- Tidligere har man som rytter haft en tendens til at sende sin hest til behandling hos hestekiropraktor eller hestefysioterapeut. Men de senere år er man blevet mere opmærksom på, at det rent faktisk oftest er rytteren, den er gal med og ikke kun hesten, siger Martin Juulager.
Skeptisk
Ligesom så mange andre ryttere troede Nikoline Karup i lang tid til at begynde med, at hendes problemer med at ride skyldtes hendes hest og ikke lå hos hendes selv.
- Den (hesten red.) fik behandlinger mange gange, som ikke hjalp, fordi de blev ved med at sige, at der ikke var noget galt med den, forklarer hun.
Nikoline begyndte hos Kiropraktor.com i Sorø efter en anbefaling fra en anden rytter, som havde fået meget hjælp.
- Men jeg var lidt skeptisk overfor det. Jeg var ikke helt sikker på, om det virkede, siger hun.
Hun fortæller om især én episode, hvor der kom en ny ung dressurhest til Karuplund.
- Og den var superdygtig og kunne det hele, som en unghest nu kan. Men da jeg begyndte at ride på den, kunne den simpelthen ikke dreje, fordi jeg var så låst i min højre side. Jeg kunne ikke engang få den til at dreje til højre. Det føltes som om, han gik ind i en mur, fordi jeg holdt igen, fortæller dressurrytteren.
Hele bevægeapparatet
Nikoline Karup startede derfor hos en kiropraktor.
- Efter kiropraktoren begyndte det langsomt at forsvinde, og det blev meget bedre, siger Nikoline Karup.
Noget af det der især adskiller Kiropraktor.com fra andre er ifølge Martin Juulager, at fokus for alle kiropraktorerne er, at man altid skal se på hele patientens bevægeapparatet.
- Det er egentlig en ting, som alle kiropraktorer er uddannet til. Men den måde vi sammensætter det på og går hele kroppen igennem på alle patienter, adskiller os nok en hel del fra andre, fortæller Martin Juulager, der har været kiropraktor siden 2006.
Indenfor de seneste år er klinikken begyndt at få flere og flere ryttere til behandling, fordi Kiropraktor.com netop specialiserer sig i at behandle ryttere.
Piver ikke over småting
Martin Juulager fortæller, at ryttere har helt særlige muligheder for at vurdere deres krop, fordi de, måske allerede inden der kommer symptomer, kan mærke, at opstillingen ikke længere er naturlig, men begynder at blive tilkæmpet. Alligevel kommer de sent til behandling, fordi det ligger i rytterkulturen, at man ikke skal pive over småting.
- Mange har også forsøgt alle mulige andre slags behandlinger først. Det komplicerer det lidt, at det har varet så lang tid, fordi kroppen har fundet en masse kompensationsmønstre, netop for den problematik, de kommer med. Det kan komplicere det lidt, men når vi så gennemgår det hele, får vi også løsnet op for mange ting i kroppen, og får derved lettere ved at finde frem til, hvad kerneårsagen til denne rytters problematik er, siger Martin Juulager.
Martin Juulager forklarer, at når det gælder kroppen, så er der sjældent en simpel forklaring på skavanker, skader og smerte.
- Ved at kigge på hele kroppen, så finder vi de årsager, der hjælper folk. Her hos os er det noget, vi har øget opmærksomhed på nu, fordi det er noget, patienter kommer og fortæller os. Og så kan vi godt lide den nørdede analysedel ved at finde frem til, hvor problematikken stammer fra. Og det gør ryttere rigtig interessante. Det gør også, at ryttere kommer langvejs fra for at opsøge den måde, vi gennemgår hele kroppen på, siger Martin Juulager.
Spredehagl
Med et smil på læben sammenligner han lidt metoden med at skyde med spredehagl for at løse andre problematikker i kroppen.
- Men ved at løse de andre ting, bliver man også nogle gange opmærksom på, at det, der skaber den lændeproblematik, måske stammer fra et helt andet sted. Det kan være et knæ, der ikke bevæger sig ordentligt, og kroppen så kompenserer for det knæ og giver en lændeproblematik. Specifikt kan man behandle lændeproblematikken flere gange og få problemet midlertidigt løst. Men hvis smerten bliver ved med at vende tilbage, bør man nok kigge et andet sted.
Noget af arbejdet for kiropraktorerne består også i at forsøge at uddanne rytterne til at mærke efter. De har jo trods alt ikke kun ansvaret for sig selv og deres egen ridekompetence men også for hesten, som kan skade sig selv i forsøget på at rette til efter en ”skæv” rytter.
- Det samarbejde, jeg har med rytterne, er superspændende, fordi vi kan målrette det efter rytterens fornemmelse af, at højre knæ for eksempel trykker mere ind mod hesten, og at venstre siddeknogle sidder tungere i sadlen. Derfra kan vi analysere os frem til, hvor problematikken stammer fra, og derved starte en behandling. Det er også det, vi diskuterer, når patienten kommer igen næste gang. Hvordan har det fungeret? Kan du mærke en anderledes fornemmelse, når du rider? Trykker du stadig på denne side, eller har det ændret sig osv., siger kiropraktoren.
Kæmpe betydning
I dag er Nikoline Karup overbevist om, at det er besøget hos kiropraktoren, der har gjort udfaldet i forhold til smertelindringen i skulderen.
- Da jeg gik i gymnasiet holdt jeg en pause fra kiropraktoren på et halvt år. I det halve år kunne jeg mærke, at det blev værre for mig. Hesten blev også værre, og min holdning i sadlen blev dårligere. Jeg kunne slet ikke rette mig op, som jeg burde. Så startede jeg igen hos kiropraktor, og nu fungerer det igen både med mig og hesten, siger Nikoline Karup, der især fremhæver, at kiropraktorbehandlingerne hjalp med at åbne op og give plads i den indvendige side, når hesten skulle dreje til højre.
- Det har haft en kæmpe betydning for mig, at jeg har fået hjælp til at bruge min krop, som den skal bruges, siger Nikoline Karup.