Det handler også om vores relation til heste: En hest er ikke »bare« en hest
Professor Peter Sandøe gør det klart, at debatten om hestevelfærd har to sider. - Den debat der kører, handler ikke kun om heste. Den handler også om vores relation til hesten, påpegede professoren fra Københavns Universitet under sidste uges konference.
Da Videncenter for Dyrevelfærd i samarbejde med Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd var værter for en konference, hvor hestes velfærd netop var i fokus, indledte dagens ordstyrer, professor Peter Sandøe, Københavns Universitet (KU) med at beskrive den verserende debat, der er i hesteverdenen.
Ifølge professoren handler debatten ikke kun om heste.
- Jeg synes, det er vigtigt at gøre sig klart, at den her debat har to sider. Den har en faglig side, men faglighed rækker jo aldrig til, for at ret skal være ret. Her kommer etiske holdninger ind. Det er vigtigt at have faglige input til debatten, men der er også en diskussion, hvor vi alle sammen er på lige fod, understregede Peter Sandøe.
Professoren forklarede nærmere om baggrunden for, at han kaldte sit indlæg for: »En hest er ikke (bare) en hest«. Her henviste han til sin tidligere kollega Henrik Simonsen, der for mange år siden skrev bogen: »En hest er en hest«, hvor forfatterens hensigt var, at få læseren til at se hesten som det dyr, det er, med en bestemt naturligt adfærd og et bestemt behov.
- Det er også vigtigt at gøre sig klart, at den debat der kører, ikke kun handler om heste. Den handler også om vores relation til hesten. Så når jeg siger, at en hest ikke er en hest, så modsiger jeg ikke Henriks fine arbejde, men hesten er ikke kun en hest. Der er også en diskussion om, hvordan den spiller ind i vores liv, lød det fra Peter Sandøe.
Hestens roller gennem tiden
Igennem historien har hesten haft en lang række roller.
- Oprindeligt var hesten en kilde til kød og hud og nogle af de første billeder vi har helt tilbage fra hulemalerierne, det er jo jagtbilleder, og et af de dyr man jagede dengang, det var jo vilde heste. Det var mad. Siden er hestekød i store dele af verden i dag tabu, forklarede professoren.
Hesten har også gennem historien haft en rolle som transportdyr, trækdyr og krigsredskab. I dag er det blevet et hobby- og familiedyr. Et dyr som man holder som privat menneske.
- Jeg synes stadigvæk, at når man ser på gennemsnittet, så er der nogle markante forskelle på hunde og heste. En forskel er, at når man synes, man bliver træt af sin hund, så er det ikke meget moderne, at man sælger hunden og køber en ny. Det er jo stadig helt almindeligt for heste, påpegede Peter Sandøe og fortsatte:
- Så på trods af, at man elsker dem, så er der også nogle, der bliver solgt eller aflivet på tidspunkter, hvor de faktisk fint klarer sig, men det på daværende tidspunkt er for dyrt at have dem. På den måde er heste jo, lidt længere nede af skalaen, men det er klart, at den genererer følelser.
Hesten vinder over katten
I 2021 lavede de i Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd en undersøgelse om, hvilken dyreart der betød mest for folk.
- I undersøgelsen kan man se, at der er en dyreart, man ikke kan konkurrere med – og det er hunde. Men det der er bemærkelsesværdigt, det er jo, at når man så ser de to sidste, dem der har hund, kat og hest i familien, så er jeg nødt til at sige – sorry alle katteelskere - der vinder hesten, lød det fra Peter Sandøe der fortsatte:
- Der er ingen dyr, der kan slå hunde, men hestene kommer lige efter. Det synes jeg er megainteressant, lød det fra professoren der påpegede, at det er sådan relativt klare tal på, at de her dyr, det ikke er nogen, som man bare rider på og kan spise. Det er nogle, som man ser som en del af sin familie. Og så er der det, at hesten bliver brugt til sport – som partner og sportsrekvisit.
OL 2022 satte gang i debatten
Med et klip fra OL 2022, hvor en moderne femkæmper lod frustrationerne gå ud over hesten, fortalte Peter Sandøe, at det var det, der i den grad satte gang i diskussionen om hestevelfærd – og det er den, der har kørt siden.
Desuden pegede professoren på problematikken med de store flokke af Mustangs i Midt-Vesten, hvor der er en stor diskussion, om de skal skydes nogle af dem. Store dele af USA siger NEJ, hestene må man ikke skyde, mens andre siger, selvfølgelig må man det, fordi vi skal også være her.
- Mit gæt er, at med den nye præsident, så skal der også nok ske noget spændende på det område, lød det fra professoren.
Peter Sandøe gjorde også opmærksom på, at der netop i forbindelse med dagens konference var en anmeldt demonstration uden for døren i vrede over, at der ikke blev talt om naturplejeheste.
Professoren stillede sig dog undrende overfor den kritik, og gjorde det klart, at det ikke var fordi, at naturplejehestene ikke har været i fokus på andre tidspunkter.
De to underliggende emner
Peter Sandøe pegede endvidere på emnerne velfærd og etik.
- God hestevelfærd er der, hvor eksperterne har en rolle i at finde ud af, hvad hesten føler og oplever i de forskellige ting, vi gør ved dem.
Det andet er etikken. Hvordan trækker vi grænsen mellem acceptabel og uacceptabel hestevelfærd?
- Selvom der er enighed om, at noget måske er belastende for en hest, så er der stadig en diskussion om, hvorvidt det er acceptabelt. Her er det ens personlige holdning, der kommer ind, påpegede Peter Sandøe om de to underliggende emner, der ligger bag de præsenterede kontroverser.