Avlsledelsen tager én gang årligt stilling til udnævnelsen af Elitehingste i Dansk Varmblod. Der er krav til både antallet af bedømte afkom, og deres kvalitet. Til hingstens egenpræstation i sporten, eller afkomspræstationer i sporten.

I år er der blot ansøgt om elitestatus til én hingst: Lando EDH 430 efter Lancier/Raimondo, og avlsledelsen har besluttet at tildele hingsten elitestatus på baggrund af fremragende resultater i sport.

Det oplyses i en meddelelse på varmblod.dk.

Talentfuld springhest

Historien om Lando begynder i 1987, hvor Betty Rasmussen, Stutteri Højris, ifolede sin Raimondo-datter Silvia med hingsten Lancier. Hoppen blev derefter solgt til professor Henning Staun, Hørsholm, hvor hun i 1988 fik hingsteføllet Lando.

Lando blev kåret i Dansk Varmblod og aflagde en særdeles god materialprøve. Han stod til avlstjeneste på Støvring Hingstestation v/ Niels Grøndahl, og ejeren Jørn Jensen lagde hingstens ridemæssige uddannelse i hænderne på berider Johnny Hansen.

Igennem Johnny Hansen blev den talentfulde springhest videreformidlet til den hollandske springrytter Albert Voorn, der med Lando blandt andet blev hollandsk mester og vandt individuel sølvmedalje ved OL 2000 i Sydney. Herefter solgte Jørn Jensen, nuværende direktør for Vilhelmsborg, hingsten til Paul Schockemöhle, hvor den tyske springrytter Otto Becker overtog tøjlerne.

Betydelig avlskarriere

Lando blev kåret i Oldenburg og Selle Francais. Han fik en betydelig avlskarriere i Frankrig, som far til mange højtpræmierede afkom med succes fra championater til international Grand Prix.

En af hans succesfulde afkom er avlshingsten Oscar des Fontaines med Mr. Blue til morfar. Hingsten vandt Sires of the World på Zangersheide under Pénélope Leprévost i 2010.

I 2001 blev Lando udnævnt til Årets Hingst i Dansk Varmblod.

Hingsten blev aflivet på grund af sygdom i november 2014 i en alder af 26 år.

Elitehingst-regler

  • Reglerne for udnævnelse til Elitehingst i Dansk Varmblod kan ses på forbundets hjemmeside. Der er seks krav, hvoraf det første lyder: Hingsten har udvist god egenpræstation i sport, og mindst opnået status svarende til A-hest
  • I særlige tilfælde kan en hingst udnævnes til Elitehingst alene på baggrund af pkt. 1, hvis den har opnået helt ekstraordinære konkurrenceresultater på højeste internationale niveau (deltaget i Nations Cup og Internationale mesterskaber)
  • I 2021 blev reglerne for elitehingstestatus justeret. Det betyder, der stilles færre krav til springhingstene, fordi de oftest har færre afkom end dressurhingstene
  • Det er hingsteholdernes eget ansvar at ansøge om elitestatus, der skal ske en gang årligt inden den 1. oktober

Kilde: varmblod.dk