Sidste år var 83 hingste til bedømmelse: Har du et hingsteemne i stalden?
Husk tilmeldingsfristen, hvis du har et hingsteemne, eller en Dansk Varmblods unghingst, som du ønsker bedømt. Hingsten skal gennem en forbesigtigelse inden en udtagelse til hingstekåring.
Forbesigtigelsen i Dansk Varmblod giver kåringskommissionen det første, vigtige indblik i de unge hingstes eksteriør, interiør samt bevægelses- eller springformåen. Hingstene er på dette tidspunkt sædvanligvis 2,5 år, men ifølge Dansk Varmblod kan ældre hingste også fremstilles til bedømmelse.
Årets hingsteforbesigtigelser finder sted første gang søndag den 8. december på Riders Cup i Herlufsmagle, hvor sidste tilmelding er nu på fredag den 22. november, mens forbesigtigelsen i Jylland finder sted onsdag den 18. december på Vilhelmsborg, hvor sidste tilmelding er onsdag den 4. december.
Dressur eller spring
Til forbesigtigelsen skal hingsten tilmeldes til dressur- eller springbetonet bedømmelse. Bliver hingsten udtaget til fremstilling ved forbundets hingstekåring i marts, vil der være nogle yderlige krav til hingsten. Her skal hingsten røntgenfotograferes, ligesom der skal foreligge en DNA-profil på hingsten, som også skal testes for FFS (FFS-bærer status vil ingen indflydelse have på kåringen af hingsten, men vil blive offentliggjort i forbindelse med karakteristikken.)
På varmblod.dk under fanen »Hingste« kan man læse mere om reglerne for røntgenfotografering af hingste, der udtages til kåring i Dansk Varmblod.
Endelig tidsplan for forbesigtigelsen vil blive lagt på Equipe, der vil blive linket fra www.varmblod.dk.
Fast bund og longering
Bliver hingstene udtaget til »fast bund«, betyder det, at de skal mønstres for dommerne på en lige linje (op mod og væk fra dommerne). Her vurderer dommerne især hingstenes benstilling og hovform samt takt i bevægelsen i skridt og trav, ligesom hingstenes eksteriør bliver bedømt i opstilling.
I forbindelse med longering skal hingsten bære trense og almindelige indspændingstøjler med elastik, som fastsættes på siden af hingsten. Longen skal sættes i indvendig bid-ring. Med hver hingst skal følge en longefører og en hjælper til assistance med indspændingstøjlerne. Benyttes hjælperen som piskefører, skal denne placeres bag hingsten. Bandager/gamacher og klokker er tilladt på alle fire ben. Stikprøvekontrol for anordninger, der kan have påvirket hingstens præstation, kan forekomme. Hvis sådanne anordninger er anvendt, bortvises hingsten fra kåringen.
Kilde: varmblod.dk