Du kan ikke se sukkerindholdet i wrap
Har du en hest, der har problemer med insulinreguleringen, skal du have analyseret dit grovfoder.
Lektor og hesteagronom Eva Lind Gleerup fra Erhvervsakademi Aarhus slår gerne et ekstra slag for, at man får foretaget analyseprøver af sin grovfoderhøst. Især når man fodrer heste, hvor insulinreguleringen ikke fungerer optimalt.
- Vi ved, at kvaliteten af hestewrap svinger. Det kan være alt fra sukkerknalder til pindebrænde og afhænger ikke kun af slættidspunktet, men også af græsarten, gødningstildelingen og meget andet.
- Når langt den største del af hestens foder netop er grovfoder, er det derfor vigtigt at kende indholdet, så vi kan supplere med det korrekte kraftfoder.
- Især er kendskab til sukkerindhold vigtig hos heste, hvor insulinreguleringen ikke fungerer optimalt, siger Eva Lind Gleerup.
Hesten bliver forfangen
Hun påpeger, at hvis hesten taber sig, så er det let at se, at der ikke er så meget energi i høet. Det behøver man ikke en analyse for. Men sukkerindholdet kan man ikke se sig ud af, og det svinger helt enormt.
- En normal, sund og rask hest kan fordøje sukker uden, at der sker noget ved det.
- Men har du en hest, der står med en insulinregulering, der ikke fungerer, så bliver den syg. Det manifesterer sig i sidste ende ved, at hesten bliver forfangen – også når vi ikke er i de største risikoperioder, fastslår Eva Lind Gleerup, og minder om, at forfangenhed er enormt smertefuldt for hesten.
- En analyse er den bedste måde at sikre på, at man ikke udfordrer sukkerstofskiftet, påpeger hun.
Fodring af heste med insulin-dysregulering
Hvis du skal fodre heste med insulindysregulering, for eksempel PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, også kaldet Cushings syndrom, er en stofskiftesygdom, red.), EMS (Equint Metabolisk Syndrom. Kan defineres som en samling af forstyrrelser af kroppens hormonniveauer og stofskiftet, som tilsammen fører til en øget risiko for udvikling af forfangenhed, red.), tidligere forfangne heste eller overvægtige heste, så gå efter et grovfoder med max. 10 procent sukker og gerne mindre. Det svarer til 100 gram sukker pr. kg tørstof i hø eller wrap. Sukkerindholdet svinger typisk imellem 6 og 18 procent i hestehø- og wrap. Også i år har vi set disse svingninger.
Kilde: Eva Lind Gleerup