Hestens behov ændrer sig gennem tiden og den aldrende hest har ofte specielle behov, som man bør imødekomme.

Sådan lyder det i det seneste nyhedsbrev fra Nordsjællands Andels Grovvareforening - NAG, hvor de samtidig understreger, at dyrlægen altid skal konsulteres, hvis hesten ikke trives.

Ifølge fodervirksomheden er der dog en række ting, du bør holde øje med hos den aldrende hest.

Hvis heste taber sig

Det gælder blandt andet, hvis hesten begynder at tabe sig eller generelt har svært ved at holde huld.

Der kan være flere grunde til, at hesten taber sig. Den gamle hest har ofte udfordringer med tænderne. Dårlige tænder kan påvirke den mekaniske nedbrydning af foderet, så foderet ikke findeles tilstrækkeligt.

Manglende findeling af foderet gør det svært for enzymerne i fordøjelsessystemet at nedbryde foderet til tilgængelige næringsstoffer. Udover ændringer i tandsættet så falder den mikrobielle forgæring i blindtarmen og tyktarmen hos den ældre hest.

Antallet af mikroorganismer, som nedbryder plantefibre til kortkædede fedtsyrer, falder og den ældre hest vil ikke kunne udnytte grovfoderet som tidligere.

Ifølge NAG kan man fodre den ældre hest med ad libitum grovfoder i blød kvalitet, for at imødekomme udfordringer med tandsættet. Gerne fra første slæt og tidligt slået, for at få et proteinrigt og lettere fordøjeligt grovfoder.

Fodervirksomheden opfordrer endvidere til, at man undgår grov lucerne eller stikkende hø. Derudover lyder anbefalingen, at man med fordel kan købe et seniorfoder og et fibersupplement, som kan opblødes.

Her nævnes blandt andet virksomhedens egne produkter, HorsePro Senior, der tager højde for et øget energibehov og har en høj andel af varmebehandlede råvarer, der er mere fordøjelige end traditionelle råvarer, samt HorsePro Fiber Plus, der bidrager med letfordøjelige fiberkilder og har et højt olieindhold, og derfor er et godt supplement til heste, der har svært ved at holde huld og svært ved at få fordøjelige fibre nok til at vedligeholde en sund tarmflora.

Længere restitution og muskelsætning

I takt med den stigende alder bliver muskelopbygningen mindre. Ifølge NAG er muskelopbygning lig med proteinaflejring i kroppen. Proteinaflejring sker ved, at proteinopbygningen er større end proteinnedbrydningen.

Hos ældre heste er proteinnedbrydningen ofte lig eller større end proteinopbygningen. Fodervirksomheden anbefaler her, at man understøtter muskelopbygningen, ved at dække hesten ind med kvalitetsprotein, der har et højt indhold af de essentielle aminosyrer (herunder Lysin og Methionin), som hesten skal bruge som byggesten.

I den sammenhæng nævnes HorsePro Rice Up som et godt supplement til heste, der har behov for at øge deres muskelmasse, idet produktet indeholder gamma oryzanol – det stof der ofte omtales som naturens eget steroid. Muskelopbygningen kan endvidere understøttes af tilskuddet HorsePro Vital E som, ifølge NAG, også kan anvendes ved stive og anspændte muskler.

Kedelig pels og langsomt pelsskifte

Har hesten svært ved at skifte pels eller har generel kedelig og mat pels, kan dette være et generelt tegn på nærringstof-/vitamin-/mineralmangel hos heste. Heste danner en lang række B vitaminer ved mikrobiel forgæring af fibre i blindtarmen og tyktarmen. En nedsat fiberforgæring (som der ofte er hos ældre heste) medfører en nedsat dannelse af B-vitaminer.

Ifølge NAG er B-vitamin essentiel i mange fysiologiske processer - herunder pelsskifte. Seniorfoder er oftest sammensat efter behovet hos den ældre hest, således at hesten er dækket optimalt ind med vitaminer/mineraler, energi og protein. I perioderne med pelsskift kan det dog være nødvendigt at give hesten et B vitamin tilskud.