Husk deadline for ansøgning om brug af ikke-godkendte DV hingste
Har du i denne bedækningssæson brugt en hingst, som ikke står på Dansk Varmblods hingsteliste, så husk at der er deadline for ansøgning den 1. november.
Dansk Varmblods hingsteliste offentliggøres hvert år i magasinet Ridehestens april-nummer med supplementsliste i maj-udgaven, og så kan den fremsøges på Dansk Varmblods hjemmeside.
Indtægterne fra hingstelisten går til forskellige avlsforanstaltninger, som obligatorisk følbedømmelse, beregning af indekstal, udnævnelse af elitehopper og elitehingste samt andre gratis ydelser fra forbundet.
Hingste, tilmeldt hingstelisten, er alle kåret i Dansk Varmblod og det betyder også, at avlerne kan få kendskab til vigtige informationer, så som FFS-status, OCD og andre arvelige lidelser. Disse oplysninger har forbundet ikke på hingste, som ikke er kåret i Dansk Varmblod. Dermed bliver hingstelisten også et vigtigt redskab for avlerne, når de skal vælge hingst til deres hoppe.
Er hingsten ikke på hingstelisten
Ifølge Dansk Varmblod kan der være flere årsager til, at en hingst ikke er at finde på hingstelisten. Det drejer sig oftest om hingste, som ikke er godkendte eller kårede i forbundet, eller kårede/godkendte hingste i Dansk Varmblod, som hingsteholderen har valgt ikke at betale for at få optaget på hingstelisten.
For ikke at lave forskelsbehandling mellem Dansk Varmblods kårede hingste og udenlandske hingste, skal hoppeejerne betale et gebyr til hingstelisten (hvis man vælger at bruge en hingst, som ikke er på hingstelisten) svarende til cirka 10 procent af hingstelistegebyret. Gebyret skal betales hver gang en udenlandsk hingst benyttes, også selvom det er samme kombination som sidste år. Hvis der laves ægtransplantation med flere føl ud af samme kombination pr. år, skal der betales pr. føl.
1. november er deadline
Hingste, der ikke er tilmeldt Dansk Varmblods hingsteliste i insemineringsåret, kan godkendes til en konkret hoppe, hvis hingsten opfylder nærmere specificerede krav. I så fald kan afkommet registreres i Dansk Varmblod og fremstilles til følskue, egnethedstest og lignende på samme vilkår, som andre føl avlet i Dansk Varmblod regi. En forudsætning er dog, at hoppen er kåret i Dansk Varmblod.
Hvis man ønsker at bruge en hingst, som ikke er tilmeldt Dansk Varmblods hingsteliste i insemineringsåret, skal man indsende et registreringsskema samt gebyr til Dansk Varmblod senest den 1. november i insemineringsåret. Det gælder også for hingste som er kårede/godkendte i forbundet, men hvor hingsteholderen ikke har betalt gebyr for optagelse på hingstelisten.
Registreringen skal ske på www.varmblod.dk, hvor du også kan læse mere om udgiften til registreringen og muligheden for refusion i det tilfælde, at hoppen ikke er drægtig eller smider føllet.