Ny Vraa, en pileproducent fra Tylstrup i Nordjylland, har siden 1989 været kendt for sin bæredygtige energipil. De seneste år er det produktionen af deres økologiske pilekompost, der sælges under navnet Dyrk, som har været virksomhedens primære fokus, og det forhandles i dag i mere end 200 forretninger landet over.

Der er nu kommet et nyt produkt til, nemlig bundstrøelse til dyr. Udviklingen af pilekompost er grundstenen og den ledte i sensommeren 2023 til et samarbejde med København Zoo. De ønskede et bæredygtigt, støvfrit og dermed allergivenligt alternativ til spagnum, træpiller, halm, tørv og træfibre. Resultatet blev Biobed, der i dag anvendes i stort set alle zoologiske haver og dyreparker i Danmark.

Det oplyser Ny Vraa i en pressemeddelelse.

Bæredygtighed og arbejdsmiljø i fokus

Det er ingen tilfældighed, at udviklingen af Biobed opstod i samarbejde med København Zoo. Den grønne omstilling er en vigtig del af de zoologiske havers klimamål, og de stemmer ikke overens med brugen af spagnum. Ifølge en rapport fra Teknologisk Institut er pilekompostens CO2-aftryk nemlig hele 92 procent lavere end spagnum.

Udviklingen af Biobed opstod i samarbejde med København Zoo.

Udviklingen af Biobed opstod i samarbejde med København Zoo.

For Henrik Futtrup, dyrepasser i København Zoo, er Biobed en gamechanger.

- Selv hvis det ikke var mere bæredygtigt end spagnum, ville vi stadig hellere bruge Biobed, fordi det er langt mere behageligt og praktisk at arbejde med for os dyrepassere, fortæller han.

Også testet til heste

Udviklingen af Biobed og erfaringerne fra dyreparker har fået Ny Vraa til at kigge på anvendelsen af Biobed til blandt andet heste.

Maja Mandrup fra St. Hippolyt, som forhandler produkter til heste, har testet produktet i sin egen løsdrift.

- Lugten i min stald er forbedret, det har givet et klart mindre strøelsesforbrug og dermed også mindre arbejdsbyrde og mødding, fortæller hun.

København Zoo ønskede et bæredygtigt, støvfrit og dermed allergivenligt alternativ til spagnum, træpiller, halm, tørv og træfibre. Resultatet blev Biobed.

København Zoo ønskede et bæredygtigt, støvfrit og dermed allergivenligt alternativ til spagnum, træpiller, halm, tørv og træfibre. Resultatet blev Biobed.

Endnu en gevinst er, ifølge Maja Mandrup, at Biobed ikke hænger fast i hestenes pels og hale, som eksempelvis spåner gør. De iagttagelser og den bæredygtige produktion, der ligger bag Biobed-blandingen, har været afgørende for, at det fra november 2024 er en fast del af sortimentet hos St. Hippolyt.

En fordel hos allergiheste

Lotte-Mariann Schulz, der driver et hobbylandbrug i Aalborg Øst med tre heste, er også begejstret for den nye strøelse.

- Det støver overhovedet ikke, og det er jo rigtig godt i forhold til heste med allergi, fortæller hun og stemmer i med Maja Mandrup fra St. Hippolyt omkring den pæne pels og den hæmmede lugt i stalden.

Lotte-Mariann Schulz tilføjer desuden, at sækkene er holdbare og lette at håndtere med sine 11 kg modsat de 20 kg halmpille-sække, hun plejede at bruge.

- Det er især rart, når man skal starte sin boks op med 50-60 sække, påpeger hun.

Pileproducenten Ny Vraa har siden 1989 været kendt for sin bæredygtige energipil.

Pileproducenten Ny Vraa har siden 1989 været kendt for sin bæredygtige energipil.

En blød og eftergivende madras

Den pæne pels er også blevet bemærket af Ann-Sofie Krogh Andreassen, agrobiolog fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug i Aarhus, som med sin kollega udførte en række registreringer i en økologisk kalveproduktion i Vadum.

- Vi var nok lidt skeptiske i starten, for det produkt, man tager ud af posen, kan godt virke fugtigt, men det tørrer op lige så snart, det får luft, fortæller Ann-Sofie Krogh Andreassen der fortsætter:

- I de fire uger vi har lavet forsøget, har det holdt sig tørt og pænt på overfladen, og det har også bibeholdt en blød og eftergivende madras. Og når vi løbende har gravet i bunden for at tage analyseprøver, har vi oplevet, at det kun lugtede svagt – det lugter jo ellers som regel ret kraftigt af ammoniak i sådan en staldbund.

Selv om den økologiske kalveproducent fra Vadum, Per Bundgaard, skulle vænne sig til produktets mørke udseende kontra det klassiske leje af halm, så er han kun positiv omkring Biobed. Særligt har han lagt mærke til, at den nye strøelse har haft en kraftigt hæmmende effekt på mængden af fluer i staldene.

Flere forhandlere på vej

Sammenholder man erfaringerne fra de zoologiske haver med de private dyrehold, tegner der sig, ifølge producenten et klart billede af, at Biobed er et produkt, der tjekker af ved allergier, arbejdsmiljø og den grønne omstilling.

- Dét er grundene til, at Biobed i dag er at finde i cirka 100 butikker, og flere forhandlere er på vej, lyder det i meddelelsen.