Heste har brug for protein i deres foder. Hidtil er en stor del af proteinet i foderblandingerne blevet importeret fra Kina og Sydamerika i form af soja, men hvis det i stedet kan produceres af det grønne græs fra markerne i Danmark, skånes både miljø og klima.

I 2020 gik Vestjyllands Andel, Ausumgaard, Seges og R&D Engineering & Automation sammen om at udvikle et lokalt danskproduceret og grønt alternativ til importeret sojaprotein, og under projektnavnet TailorGrass lykkes det for de fire innovative parter at få tilsagn om en bevilling på 14 millioner kroner fra Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrationsprogram, GUDP.

Projektet har resulteret i, at Ausumgaard sammen med Vestjyllands Andel har etableret et af landets første anlæg for fremstilling af græsprotein.

Det vestjyske grovvareselskab står blandt andet for forarbejdningen af det raffinerede græs til et håndterbart foderprodukt, der er produceret lokalt, og som med fordel kan anvendes i foderblandinger til en-mavede dyr, herunder heste.

Protein udvundet af græs har en rigtig fin aminosyresammensætning i proteinet – bedre end aminosyreprofilen på sojaprotein. Foto: Camilla Bønløkke

Protein udvundet af græs har en rigtig fin aminosyresammensætning i proteinet – bedre end aminosyreprofilen på sojaprotein. Foto: Camilla Bønløkke

Protein i græsprotein er højere end i soja

Protein udvundet af græs har en rigtig fin aminosyresammensætning i proteinet – bedre end aminosyreprofilen på sojaprotein.

Produktionen af græsprotein starter i marken, hvor det gælder om at få en stor høst af græs. Græsset snittes i marken, og køres straks til bioraffinaderiet, des hurtigere – jo bedre bevares proteinet. Her knuses græsset omhyggeligt, idet det gælder om at kunne presse så meget saft ud som muligt.

Omkring halvdelen af proteinet i græsset kan presses ud i grønsaften, der renses igennem flere trin. Herefter opvarmes den rensede grønsaft til godt 80 grader i en varmeveksler. Under opvarmningen bliver proteinet til små gryn. Centrifugen skiller proteinet fra restproduktet, og til sidst tørres proteinet til et færdigt proteinkoncentrat.

Ingen kunstige tilsætningsstoffer

Alt foder fra Vestjyllands Andel produceres i Danmark og hovedsageligt af danske råvarer. Med produktionen på Ausumgaard gælder det også i stigende grad, når det kommer til proteindelen i blandingerne.

Allerede i dag er der flere blandinger i HorseLux-serien, som er uden sojaprotein. Det gælder blandt andet HorseLux Green Build, HorseLux Green Care og HorseLux Green Racing, hvor sojaskrå er erstattet af græsprotein. Der er desuden en spændende nyhed på vej, som er et helt rent græsproteinprodukt – nemlig HorseLux Green Protein.

Desuden anvendes der udelukkende en vitaminforblanding med organiske mikromineraler. Det sikrer den bedste optagelighed og giver hesten mulighed for at udnytte næringsstofferne optimalt.

Kvalitetssikring

Ifølge produktkonsulent Lillian Hestekjær så bliver der kun produceret hestefoder hos Vestjyllands Andel én gang om ugen. Årsagen er blandt andet, at man skal være 100 procent sikker på at holde hestefoderblandingerne rene.

- Vi har stor respekt for vores kunder og reglerne for produkter på dopinglisterne på dopinglisterne varierer, hvor der specielt for væddeløbshestene er stor fokus. Der skal vi kvalitetssikre blandingerne og have helt styr på produktionen.

Af samme årsag produceres hestefoder altid på en ren fabrik og opsætningsanlæg, hvor der senest er lavet kvægfoder. Derefter hesteblandingerne, hvor blandingerne til væddeløbsheste produceres til sidst.

Bestilling af hestefoder ligger derfor fast. Bestillingsfrist er om mandagen, herefter produceres foderet om onsdagen, hvorefter det leveres ud i løs vægt torsdag-fredag. Sækkevarer køres ud på varetursdagen ugen efter, eller med fragt til Sjælland og øerne senest mandag/tirsdag.

Græsprotein – Soja

Analyser fra henholdsvis græsprotein og soja:

Græsprotein: Soja:
Tørstof % 92,00 88,00
Ford. råprotein g. 483,9 396,75
Råfedt % 11,70 2,20
Træstof % 0,46 3,50
Råaske % 3,90 6,80
Sukker g. 70,00 109,00
Stivelse g. 96,84. 43,12
Lysin g. 31,90 28,67
Methionin g. 12,10 5,92
Treonin g. 26,68 18,20
Calcium g. 6,9 2,9
Fosfor g. 2,9 6,6
Magnesium g. 2,8 3,3
Natrium g. 0,7 0,1
Kalium g. 4,5 21,8
Klorid g. 2,4 0,3
Svovl g. 58,0 3,6
Linolensyre C18:3w3g. 46,7 1,0
Linolsyre C18:2w6 g. 23,9 12,0

Kilde: Vestjyllands Andel

- Der er 40-50 g. omega 3 pr. kg linolensyre i græsprotein, hvilket er 40-50 gange mere end sojaskrå. Linolensyre er blandt andet vigtigt i forhold til hjerte og kredsløb. Græssets fiberfraktion sammen med grønkornsstruktur opbygger et flydelag og emulgerer med mavesaften, hvilket bevirker, at den hvide del ikke udsættes for syre, forklarer Lillian Hestekjær.