Benspænd for fiberbaner fra 2031: Morten Torup har 5-stjernet kokos-alternativ
Enhver rytter ved, at en ridebane ikke bare er en ridebane. Ekvipagen stiller krav til kvalitet og funktion – ikke mindst af hensyn til hestens velfærd, men ifølge Morten Torup fra Jemo Equine, kommer de miljømæssige hensyn i stadig stigende grad også til at stille krav til fremtidens valg af ridebane.
Morten Torup fra Jemo Equine ApS har mange års erfaring, når det kommer til ridebaner, toplag og ikke mindst vedligehold af banerne, så rytterne får den bedst mulige rideoplevelse på en bane der kan holde i mange år.
Vi ved alle, at der er mange forskellige typer af baner og toplaget kan både være med sand, flis eller fiber. Hvad der er det »rigtige« har der altid været mange meninger om, men tidens fokus på miljø og bæredygtighed har fået Morten Torup til at tænke i helt nye »baner«.
- Vi er nødt til at tænke alternativt. Når vi kommer til 2031, så må der ikke anlægges fiberbaner med Geotextiler eller gummi mere, lyder det fra Morten Torup om den banetype, som både er udbredt og populær blandt mange ryttere, men som desværre ikke er bæredygtig.
- Mange kommuner siger allerede nu nej, til anlæggelse af nye baner udendørs som indendørs, tilføjer han.
En nyhed på markedet
En nyhed hos Jemo Equine er derfor kokosnøddefibre iblandet i toplaget.
- Der er tale om kokosnøddefibre, som vi får hjem fra Sydafrika, hvor de blandt andet bruger kokosmåtter som stabilisering ved anlæg af veje, galopbaner, i paddocs og som foldarmering, idet græsset fint kan vokse igennem, fortæller Morten Torup, der påpeger, at fordelen er, at kokos ikke formulder og man derfor kan finde kokosfibre i jorden der er flere hundrede år.
- Jeg har set baner i Afrika der er over 16 år gamle og de fungerer stadig, fortæller han om toplaget med kokosfibre, der er godkendt i test til femstjernede ridebaner og som i øvrigt er den eneste FEI-testede organiske ridebanebund, du kan få.
Jemo Equine er den eneste importør af kokosfibre i Danmark til brug på ridebaner og der er også kun én entreprenør der anlægger banerne med kokosfibre, indtil videre.
- Vi får kokosfibrene hjem i højkomprimerede cubes og for at de kan blandes op med sandet skal der tilsættes vand. Så indtil videre leveres det færdigblandet ud til banerne, hvor vi har et samarbejde med en entreprenør, der anlægger banerne for os i Danmark, fortæller Morten Torup.
Selvom den første bane med kokosnøddefibre på dansk jord først blev anlagt i foråret i en ridehal hos Malene Bundgaard ved Fredericia, har Morten Torup også allerede anlagt baner flere andre steder og ordre på den organiske ridebanebund uden for landets grænser.