For hesteejere er overgangsperioden fra græsning til vinterfodring en udfordrende tid, især når det gælder hestens fordøjelse. Mange heste tilbringer om vinteren mere tid på jordfold eller på sparsomt græs, hvor de risikerer at indtage sand. Sandet kan ophobes i tarmsystemet – et problem, der kan have alvorlige konsekvenser for hestens helbred. Samtidig skal overgang til specielt wraphø håndteres med fokus på hestens tarmflora, så fordøjelsen kan tilpasses den nye diæt uden problemer.

Sand kan forebygges

Når heste spiser direkte fra jorden, kan små mængder sand følge med føden og ende i stortarmen eller blindtarmen. Med tiden kan dette sand risikere at ophobe sig og langsomt føre til irritation og i værste fald kolik. Risikoen er størst for heste på sandede eller jordede folde, og for dem, som ikke har fri adgang til grovfoder, hvilket kan føre til, at de leder efter græs, rødder og rester af grovfoder helt nede ved jorden.

Fri adgang til grovfoder som wraphø eller hø vil forebygge sandindtag, da heste, der altid har adgang til foder, ikke søger mad tæt på jorden. For yderligere at reducere risikoen for sandindtagelse, er det afgørende at holde grovfoderet fri af jorden, for eksempel ved at bruge foderhække, som er hævet fra jorden og minimerer spild af grovfoder ud på jorden.

Det kan være en god ide at bruge loppefrøskaller som forebyggelse ved at give hesten en kur en gang om måneden i de perioder, hvor risikoen for sandindtag er høj. Disse naturlige loppefrøskaller er rige på fibre, som binder sandet i tarmsystemet og hjælper med at føre sandet ud af tarmsystemet via afføringen. Nogle heste er ikke så glade for at æde loppefrøskaller i deres naturlige form, og her kan det være en fordel at tilbyde hesten en pelleteret udgave tilsat en indbydende smag.

Stor forandring for hestens tarmflora

Overgang fra græs til vinterfodring med wraphø kræver særlig opmærksomhed på hestens tarmflora. En sund tarmflora er nødvendig for at fordøje foderet korrekt, og en pludselig overgang til nyt grovfoder kan forstyrre balancen i tarmmiljøet, hvilket kan føre til fordøjelsesproblemer som diarré og kolik. Derfor anbefales det, at man gradvist øger mængden af wraphø over en periode på en til to uger. Denne gradvise tilvænning giver tarmfloraen tid til at tilpasse sig, så risikoen for fordøjelsesproblemer mindskes. Wraphøets kvalitet er også vigtig at have fokus på, da korrekt fermenteret wraphø med den rette fugtighed og en god fordøjelighed vil understøtte overgangen og fremme fordøjelsen.

For at støtte tarmfloraen yderligere, kan man med fordel supplere foderet med probiotika, som tilfører mikroorganismer direkte til tarmfloraen. På den måde hjælper man tarmsystemet med at opretholde en sund bakteriepopulation, som bedre kan klare et foderskift.

Hestens tarmfunktion er grundlaget for dens trivsel, da en velfungerende tarmflora både understøtter immunforsvaret og den generelle fordøjelse. Ved at tage de rette forholdsregler og sikre, at hestens fordøjelsessystem fungerer optimalt, kan du som ejer hjælpe din hest bedst muligt igennem vinteren.

Mia Schødt Dickow, produktspecialist, DLG Land & Fritid.

Mia Schødt Dickow, produktspecialist, DLG Land & Fritid.