Der er gang i ridningen, da Hestemediet kommer på besøg på Vestfyns Efterskole. Fire af skolens fem elevheste og en enkelt privat hest er i gang på ridebanen til formiddagens motion.

- Der er undervisning tre gange ugentligt, hvor der kommer en ridelærer udefra og underviser de af vores elever, der har valgt ridning til, fortæller Pernille Lind, lærer og en af de ansvarlige for hesteholdet.

Der tilbydes rideundervisning på alle niveauer på Vestfyns Efterskole. Fotos: Henriette Lemvig

Der tilbydes rideundervisning på alle niveauer på Vestfyns Efterskole. Fotos: Henriette Lemvig

Undervisning efter niveau

Det er muligt at få undervisning efter niveau.

- Man behøver ikke at have nogen rideerfaring, når man kommer her. Modsat kan man også komme som en erfaren rytter med egen hest og faktisk få noget ud af det, påpeger Pernille Lind.

Hun forklarer, at alle i starten af skoleåret skal op at sidde på hesten.

- Det gør, at især nogle af drengene, får et andet syn på hestene. I stedet for at kalde dem »kødscootere«, som flere har for vane, når de starter skoleåret, bliver de hug på det og så bliver de ved med at ride. Pt. rider seks drenge og 14 piger ud af i alt 40 elever, der er på skolen, fast på ridehold tre gange ugentligt, fortælle Pernille Lind.

Et pusterum

Udover at man kan dygtiggøre sig inden for sin ridning, bruger Vestfyns Efterskole også hestene som en form for terapi.

- Vi har elever, der kan have svært ved hele tiden at rumme de sociale krav, der er på en skole. Der bruger vi hestene som et pusterum.

- Vi behandler alle elever forskelligt for at kunne behandle dem ens, og der kan det godt være, at der er en elev, der har hest på skoleskemaet fra morgenstunden, simpelthen for at få en god start på dagen, mens andre sidder i klasselokalet og har danskundervisning.

Pernille Lind er lærer og en af de ansvarlige for elevhestene på efterskolen.

Pernille Lind er lærer og en af de ansvarlige for elevhestene på efterskolen.

»Hest uden hest«

Det er muligt at vælge valgfagsholdet »Hest uden hest«. Her kan man lære alt fra at flette rosenknopper til mere praktisk viden i forhold til hesten eksempelvis forskellen i valg af dækken alt efter årstid.

Alle hestene går i løsdrift

- Det har vi vurderet, er godt for hestene, ligesom det er praktisk især i forhold til weekend- og feriepasning, forklarer Pernille Lind og fastslår, at der er bokse, men at de primært benyttes, hvis en hest har ekstra behov i forbindelse med sygdom eller lignende.

Danmarks mindste efterskole

Vestfyns Efterskole ligger nær Tommerup på Fyn og er Danmarks mindste efterskole.

- Vi har kun 40 elever, og vi ønsker ikke at være større, siger lærer Pernille Lind.

- Det giver vores elever så meget, at vi ikke er flere, og at alle er med i alle opgaver. Vi forventer, at alle bidrager, og vi tror på, at alle har noget godt at byde ind med, og at det de har, bestemt er noget, vi alle kan nyde gavn og godt af.

- Her på skolen, er det derfor eleverne, der passer dyrene, det er eleverne, der er med, når vi bygger en ny tilbygning og det er eleverne, der laver mad.

Der går aktuelt 17 piger og 23 drenge på efterskoen. De 9 går i 8. klasse, 14 i 9. klasse og 17 i 10. klasse.