Kærlighed koster: Du skal finde mellem 3.000 og 10.000 kroner om måneden, hvis du vil have hest
Alle kæledyr kræver opmærksomhed og koster penge, men der er alligevel stor forskel på at eje et marsvin eller en hest. Heste er store dyr, som kræver en del af deres ejer, både i forhold til pasning og pengepung. Men hvad koster det egentlig at have en hest?
Et er at finde pengene til at købe en hest. Noget helt andet er de udgifter, der følger med, når hesten er købt og dagligdagen med opstaldning, foder, træning, smed, dyrlæge og undervisning indfinder sig.
Agria Dyreforsikring har undersøgt de forskellige faste udgifter hesteejere har.
Store udgiftsposter
De største udgiftsposter er opstaldning og sadlen.
Det er selvfølgelig altid et valg, hvor meget du vil bruge på din hest og på ridning. Er det for eksempel vigtigt at stå opstaldet på et dyrt ridested eller hos en privat opstaldning? Men vi kommer ikke uden om, at det stadig er en af de væsentligste udgiftsposter.
Ifølge Agria kan der være fordele og ulemper begge steder, såsom faciliteter men også om der eventuelt er hjælp til undervisning på stedet. Skal man til ud at køre efter undervisningen, er det endnu en udgift, der skal lægges oveni.
En anden stor udgiftspost er sadlen. Det er vigtigt at få en uddannet sadelmager til at se på hesten, så du får den korrekte sadel, men lige så vigtigt er det at få den korrigeret hvert år, da hesten hele tiden ændrer sig.
Foder og strøelse
Når det gælder foder, afhænger prisen af mængden og kvaliteten af foderet. Heste er alle forskellige og kræver tilpasset foder alt efter størrelse og alder, så deres knogler, muskler og pels kan vedligeholdes. Nogle heste har måske også brug for kosttilskud for at holde sig sunde og raske.
Strøelse findes i mange typer med forskellige egenskaber. Den mest brugte strøelse er halm, men træpiller og spåner kan også bruges. Der kan dog være stor forskel på sugevne, evnen til at indkapsle lugt, og komposteringstiden. Det betyder også meget for valget af strøelse og i sidste ende prisen, hvor mange timer i døgnet hesten bruger i stalden, og hvordan luftkvaliteten er i stalden, da det har betydning for den mængde af strøelse, der er behov for.
Altid bedst at forebygge
Det kan måske virke fristende at spare lidt penge på foder og strøelse, fordi det er store poster i regnskabet. Her minder Agria om, at det altid er bedre for hesten, og ofte billigere for ejeren, at forebygge sygdom fremfor at skulle have fat i en dyrlæge.
Det rigtige foder er vigtigt for hestens sundhed, og det samme er strøelse. Forkert strøelse kan lede til luftvejssygdomme og hovproblemer, og det forkerte foder kan lede til dårlig form og generelle helbredsproblemer.
Forsikring af hesten
Selvom du passer godt på din hest med godt foder og den rigtige strøelse, så kan du nok ikke undgå, at din hest på et tidspunkt får brug for en dyrlæge. Dyrlægeregninger kan ofte løbe op i mange tusinde kroner, og hvis du ikke vil overraskes af pludselige store dyrlægeregninger, kan en forsikring til din hest være en god ide.
For eksempel kan en kolik en lørdag aften med indlæggelse og eventuelt tarmslyngs-operation hurtigt løbe op i 50.000 kroner.
Når foder, strøelse og opstaldning er på plads, er der stadig en del »diverse udgifter« tilbage, hvoraf de fleste er valgfrie. Du skal købe rideudstyr, og dertil kommer udgifter til kurser, ridelejre, stævner og eventuel behandling af hest og rytter med massage, kiropraktik eller fysioterapi.
Mange udgifter på en hest
Prisen for at være hesteejer varierer derfor meget, alt efter hvor du bor, hvilken slags hest du har, og hvor mange penge du har lyst til at bruge på hesten.
Ifølge Agria peger undersøgelser på, at hesteejere i Danmark i gennemsnit bruger omkring 4.000 kroner om måneden på at have hest. Der er dog store udsving, hvor dem, der bruger flest penge, bruger cirka 10.000 kroner pr. måned, og dem, der bruger mindst cirka 3.000 kroner.
Det er mange penge, men er det dyrt? Det er svært at sige, for det at have hest er nemlig lige så meget en livsstil, og det er altid svært at sætte pris på kærlighed.