Der er adskillige rideruter i Danmark: Se hvor du må ride
Du må ride rigtig mange steder i både skov, på strand og i det åbne land.
Der er mange muligheder for at opleve naturen fra hesteryg i statens skove og naturområder. Naturstyrelsen anbefaler, at man finder de mange rideruter på udinaturen.dk. Alternativt kan du ride frit i naturen efter en række regler.
Ridning i Naturstyrelsens skove er som hovedregel gratis. Du skal dog have tilladelse til konkurrenceridning og ridestævner, erhvervsmæssig lystkørsel, arbejdskørsel med hestekøretøjer, kørsel med travheste mv. samt al kørsel og træning af og med heste.
Du må ride på asfalterede veje, stenlagte veje og grusveje, der er mere end 2,5 meter brede. Det betyder, at du må ride på rigtig mange af skovvejene i statens skove. Du må normalt ride i skridt, trav og tølt.
Du må også ride på andre veje, hvor det ifølge skilte og piktogrammer er markeret som tilladt – for eksempel på de mange rideruter anlagt i statens naturområder.
Rid i højre side af vejen og gerne i rabatten, så grusvejene bevarer en plan overflade til glæde for blandt andre cyklister og gående.
Ifølge Naturstyrelsen, må du i statens skove også ride i skovbunden – dog ikke i områder med nye planter og unge træer, ligesom du heller ikke må ride på gravhøje og andre fortidsminder eller skovens marker, indhegnede bevoksninger mv.
Se meget mere om de generelle regler for ridning i naturen i boksen nedenfor. Det er regler, der er fastlagt af adgangsbekendtgørelsen. Du finder også mere om reglerne på naturstyrelsen.dk eller her: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2016/852.
Det oplyses endvidere, at der er særlige regler for ridning ved Jægersborg Dyrehave, Kalvebod Fælled og Kongelunden. I disse områder er der særlige regler for ridning, og der skal løses ridekort. Læs om særlige regler for ridning i hovedstadsområdet her: https://naturstyrelsen.dk/regler-og-tilladelser/hvor-maa-jeg-ride-i-naturen/saerlige-regler-for-ridning-i-hovedstadsomraadet.