Ville skjule hestenes smerter: Svensk læge mister licens i sag om hestedoping
En læge i det sydlige Sverige mister nu sin autorisation efter det er kommet frem, at personen igennem flere år ulovligt har udskrevet euforiserende stoffer til sig selv, sine nærmeste – og til sine heste.
700 tabletter.
Så stor var mængden af euforiserende stoffer, som en læge fra det sydlige Sverige på et år angiveligt skulle have ordineret til én patient, som personen kendte privat. Det er kommet frem i eftersøgningen i kølvandet på, at patienten måtte søge lægehjælp i forbindelse med en overdosis af morfinpræparater – trods kontraindikationer med andre lægemidler.
Det skriver det svenske lægetidsskrift Läkartidningen.se onsdag.
Men det var ikke kun lægens bekendte, der fik ordineret euforiserende stoffer.
- En stor del af de narkotiske midler, lægen har ordineret, er givet til nogle af lægens heste. Lægen har udtalt til Ivo (Tilsynet for Pleje og Omsorg, det svenske sundhedsvæsens inspektionsinstans red.), at det er »ekstremt pinligt« at indrømme den uetiske karakter af at give sådanne præparater til en hest, og at personen udnyttede sin stilling til at skaffe præparaterne. For eksempel har lægen i to år blandet smertestillende narkotiske stoffer i hestenes foder med det formål at få hestene til at præstere trods smerter, skriver Läkartidningen.
Mister sin licens
Efter de mistænkelige ordineringer af euforiserende stoffer blev bragt frem i lyset, har Ivo konkluderet, at lægen anses for at være »åbenbart uegnet til at udøve lægefaget« og har anmeldt lægen for forholdene.
Sagen har også fået det såkaldte Sundheds- og lægeansvarsnævn (HSAN) til at fradrage lægen sin autorisation.
- Lægen erkender selv manglende dømmekraft, men gør indsigelse mod, at tilladelsen bliver inddraget. Personen accepterer dog, at receptretten på euforiserende stoffer trækkes tilbage. Lægen oplyser desuden, at personen er en dygtig læge, der fuldstændig har »ændret sin måde at passe pårørende på«, og at personen »beklager dybt sine tidligere handlinger«.
Lægen påstår at have sikret, at hestene fik den dyrlægehjælp, der var nødvendig, efter at de havde »præsteret«.