Der er engagement, entusiasme og krudt i bagdelen hos Emma Stensgaard Lindevang, da Hestemediet møder hende på adressen, hvor hoppen Killi, som Emma rider et par gange om ugen, står opstaldet.

- At få lov at ride på Killi nu, hvor jeg ikke lige har hverken tid eller mulighed for at have min egen hest, er jeg simpelthen så taknemmelig for. Det er dejligt at komme afsted, og selvom hun kun er fire år, er hun nem at håndtere og utrolig lærenem, lyder det.

»Aflastningsfamilie«

Emma Stensgaard Lindevang har redet siden hun var seks år.

- Jeg har haft egen pony, som jeg solgte, da jeg skulle på efterskolen. Før og efter det har jeg redet på alle de ponyer og heste, som jeg kunne komme i nærheden af.

- Jeg har især redet alle de heste, andre ikke har haft lyst til at ride. Det er ikke tilfældet med Killi. Her er jeg bare »aflastningsfamilie«, siger hun med et smil.

Emma Stensgaard Lindevang er flyttet til Fyn fra Sjælland for tre år siden. Her fandt hun og hendes mand (og i dag også datteren Mille på 1,5 år) et hus i Gelsted, som de ikke syntes, at de kunne sige nej til.

- Modsat på Sjælland får man jo utroligt meget hus her, og i Gelsted bor vi nær ved alting. Både transportmuligheder og natur. Vi er meget glade for det – også selvom jeg drømmer om at have mit eget lille sted med plads til et par heste.

Mere hesterådgivning

Emma Stensgaard Lindevang har siden i sommer været ansat som juniorrådgiver i miljøafdelingen hos rådgivningsselskabet Velas, hvor det primært har været husdyrgodkendelser med heste, miljøledelse og miljøstyring, som har præget dagligdagen.

Miljøstyring som koncept bunder i miljøledelse, hvilket i dag kun er et krav for IE-husdyrbrug. Husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen definerer et IE-husdyrbrug som et husdyrbrug, der er godkendt til flere end 750 stipladser til søer, flere end 2.000 stipladser til slagtegrise eller flere end 40.000 stipladser til fjerkræ.

- Med miljøstyring får virksomhederne sat deres miljøarbejde i system og får formuleret en miljøpolitik samt fastsat et ambitionsniveau i form af miljømål, forklarer Emma Stensgaard Lindevang.

- Det kan blandt andet betyde, at man – udover selvfølgelig det væsentlige, at man faktisk gør noget godt for at formindske den menneskelige påvirkning af miljøet - får knap så mange tilsynsbesøg, fordi man viser, at man har styr på tingene, påpeger Emma Stensgaard Lindevang og giver som eksempel, at et miljømål kan være at komme ned i strømforbrug, hvor man lægger en handleplan og evaluerer, hvordan årets så ud kontra forrige år.

Overraskede ejere

Derudover går en del af arbejdstiden med miljøgodkendelser.

- Vi ser desværre en gang imellem, at kommunen har været på tilsyn, og ejere af ejendommen slet ikke har været klar over, at der har været ikke godkendte forhold.

- Det kan være manglende landzonetilladelse til ridebane eller en mødding, der ikke er overdækket. Måske mangler man godkendelse til alle de heste, man har på ejendommen, eller måske har produktionslandmandens datter eller søn været så heldig at få en pony, men tilladelsen på ejendommen udelukkende går på det antal grise eller køer, man har i produktionen. Det hele kræver en godkendelse eller en fornyelse af godkendelse hos kommunen, understreger hun.

- Jeg har især redet alle de heste, andre ikke har haft lyst til at ride. Det er ikke tilfældet med Killi. Her er jeg bare »aflastningsfamilie«, siger Emma Stensgaard Lindevang.

- Jeg har især redet alle de heste, andre ikke har haft lyst til at ride. Det er ikke tilfældet med Killi. Her er jeg bare »aflastningsfamilie«, siger Emma Stensgaard Lindevang.

Jordbrugsteknolog

Emma Stensgaard Lindevang er uddannet jordbrugsteknolog. Oprindeligt havde hun planer om at uddanne sig til dyrepasser, og har da også et års uddannelse i den retning med i bagagen.

- Dyrepasseruddannelsen begyndte jeg på, fordi det gav mig mulighed for at komme i stalden. Jeg havde dog behov for også at få lidt mere teori på, så derfor skiftede jeg til uddannelsen som jordbrugsteknolog – faktisk efter anbefaling af uddannelsesvejlederne på Roskilde Tekniske Skole, hvor jeg læste til dyrepasser.

Fuldblods stutteri

- Først blev det dog til et år hos York Stutteri i Nordsjælland, hvor de avler fuldblodsheste, samtidig med at jeg færdiggjorde min HF, og senere fik jeg så tilbudt en fuldtidsstilling, som jeg tog.

Her ordnede Emma stald, var med til folinger, bedækninger og fremvisninger ved den årlige auktion. Det blev til seks år i alt i staldene hos York, kun afbrudt af, at Emma og kæresten flyttede til Fyn.

Privatfoto fra tiden hos York Stutteri.

Privatfoto fra tiden hos York Stutteri.

- Jeg var meget glad for at være der. De bliver jo en familie, når man er der så længe, og har det godt, påpeger hun, og fastslår, at hun stadig nyder at kigge forbi og især her i september næsten ikke har kunnet holde sig væk, da det er dér, åringerne sælges på auktion.
Killi er fire år.

Killi er fire år.

Har udviklet sin ridning på knaldgode heste

På Fyn fik Emma Stensgaard Lindevang job hos Kristian Skovrider i Nørre Aaby.

- Der var jeg staldchef og rytter. En kæmpe mulighed, hvor jeg lærte utroligt meget.

- Her red jeg så meget, som jeg overhovedet kunne komme afsted med. Både ungheste i tilridning og på knaldgode heste. Jeg har udviklet mig sindssygt meget ridemæssigt hos Kristian ved at ride på meget forskelligt. De meget dygtige heste har jeg aldrig redet før. Det var et stort ansvar – især når der skulle fremvises for kunder, siger Emma Stensgaard Lindevang.

Privatfoto fra tiden hos Kristian Skovrider.

Privatfoto fra tiden hos Kristian Skovrider.

Fortsat en mulighed

Emma stoppede hos Kristian Skovrider efter et lille års ansættelse.

- Jeg blev gravid – og skulle også have gjort jordbrugsteknolog-uddannelsen færdig. Så jeg stoppede midt august 2022, og har efterfølgende redet hos Kristian så sent som i sommer. Jeg er glad for, at den mulighed stadig er der, siger Emma Stensgaard Lindevang, inden Killis tålmodighed er ved at være brugt.

- Vi skal vist i gang med den ridning, siger hun med et smil, der tydeligt vidner om, at det er her – på hesteryggen – at hjertet slår lidt hurtigere.

Fageksperter giver gode råd

Emma Stensgaard Lindevang vil i samarbejde med kollegaer fra Velas’ hesteteam inspirere med faglige indlæg på Hestemediet hver tredje uge.