Vi skal meget langt tilbage i verdenshistorien for at finde tidspunktet for datidens første bud på et hovbeslag. Såvel dengang som nu blev hesteskoen primært udviklet for at mindske eller forhindre slid på hestens hove. Siden har den klassiske jernsko stort set haft monopol på løsningen på et hovbeslag, indtil innovative producenter for omkring 25 år siden lancerede de første alternativer til jernskoen – blandt andet et produkt i gummi.

Ollov i Sverige var blandt producenterne af de første gummihestesko på markedet. Siden har producenten været på en længere udviklingsrejse i et tæt samarbejde med såvel dyrlæger, beslagsmede og ryttere for at komme frem til den nuværende Ollov SoftStep, som der er på det europæiske marked i dag.

For præcis som det er gældende for udviklingen af din egen løbesko, så er komfort, stabilitet og stødabsorption, ifølge Ollov-Danmark, også i fokus, når det gælder udviklingen af sko til din hest i sporten, hvor slid og skader også er et issue.

- Vi har lavet en sko, som kan reducere den påvirkning fra underlaget op via benet i det, der hedder en Ollov Softstep sko. Den er lavet med noget gummi, som har samme glidefase – fasen fra hesten sætter hoven i jorden, til den står stille - som en hest uden sko, fortæller Claus Lind Andersen fra Ollov-Danmark.

Positive resultater i test

Claus Lind Andersen omtaler her den støddæmpende gummisko, der produceres med en 6 mm kerne i stål. Gummiproduktet, som skoen er betrukket med, skal både sikre et godt greb og absorberer stød og vibrationer, selv på bløde underlag.

- Skoen er udviklet på en sådan måde, at den kan rettes til og formes efter hoven, præcis som en almindelig jernsko.

Ollov Softstep sko.

Ollov Softstep sko.

Skoen er blandt andet testet i en række forskningsprojekter foretaget af en gruppe uvildige forskere fra Sveriges landbrugsvidenskabelige universitet, herunder dyrlæge og professor i husdyranatomi Lars Roepstorff, der har specialiseret sig i at teste bundens belastning for sportshestes ben og blandt andet er med til at godkende og certificere baner over hele verden

- I et svensk studie har Lars Roepstorff også været med til at teste en 8 mm jernsko og en Ollov Softstep sko. Her viste resultaterne blandt andet en positiv forskel til fordel for Softstep skoen, når det kom til stødabsorbering, hovmekanisme i forhold til blodtilførslen til hoven, samt glidefasen, fortæller Claus Lind Andersen.

Vi gør, som vi plejer

Claus Lind Andersen understreger, at en jernsko også virker, men at den gummibelagte sko bare er sundere for hesten.

- Nu har vi i 200 år gjort i Danmark, som vi altid har gjort. Så er det blevet reglen på det. Det er også godt. Jernskoen kan modstå slitage og den virker også. Den har bare et slid på hesten, der har en konsekvens, påpeger han og fortsætter:

- Vi har så prøvet at lave noget, hvor man får det samme, som hvis hesten ikke var skoet. Det vil sige den samme glidefase, som en hest har fra naturens side.

Skal hesten stå fast, når den går?

- Svaret er JA. Hesten har fra naturens side et fantastisk greb. Der er det lykkedes os at ramme samme glidefase mønster med Ollov Softstep, som hesten har fra naturens side, lyder svaret fra Claus Lind Andersen.

50 procent af hestene får benskader

Claus Lind Andersen mener, at for hestens skyld og vores sport er vi nødt til at være meget mere aktive i forhold til hestens velfærd.

- For det, der er fakta for alle heste i Danmark, er, at over 50 procent af hestene får en benskade på et eller andet tidspunkt. 25 procent af de heste kommer slet ikke tilbage i sporten igen. Det er også fakta, at stødabsorption er lig med færre benskader og slitage på hesten i led og sener, lyder det fra Claus Lind Andersen, der her også henviser til undersøgelsen som Uanvendelig.dk i 2017 gennemførte med hjælp fra Dansk Rideforbund, hvor hele 33,91 procent af de 800 adspurgte ryttere har oplevet, at deres hest har pådraget sig en seneskade, og han fortsætter:

- Der er en alt for stor procentdel af hestene, som bukker under for sporten. Her mener jeg også, at vi skal tænke ud i fremtiden. For hvad fortæller vi politikerne, der er begyndt at interessere sig for hestesportens manglende hestevelfærd. Vil de synes, at vi i sporten gør nok, når halvdelen af hestene bukker under for en skade på et tidspunkt i sporten?

Det handler om hestens ve og vel

Claus Lind Andersen lægger ikke skjul på, at han mener, at det er et alarmerende stort tal.

- Forestil jer, at man fra politisk side spørger ind til »hvad har I gjort de sidste mange år for at sikre færre skader på hestens ben? Jeg vurderer, at vi skal passe meget på vores sport og begynde at kigge i andre retninger. Her mener jeg i høj grad, at det også gælder, når det kommer til sko og skoning. Jeg ved godt, at nogen her bliver stødt på deres stolthed, men vi er nødt til at tænke på hestens ve og vel, påpeger Claus Lind Andersen og fortsætter:

- I hverdagen er jeg i kontakt med smede og hesteejere verden over. Der er jeg faktisk overbevist om, at størstedelen af dem vil hesten det bedste. Lad os rykke sammen og blive bedre. Det her er så vigtigt på den lange bane for hestens liv. Jeg synes, vi bør være nysgerrig på det her for hestens skyld og for sportens skyld. Vi er i en tid, hvor vi hele tiden skal spørge os selv, om vi virkelig gør det bedste for vores heste. Vi kan ikke bare sidde med hænderne i skødet længere, understreger Claus Lind Andersen.

Belastningen kan reduceres

Til spørgsmålet om, hvorvidt de hos Ollov er kommet i mål med Softstep-skoen, lyder svaret:

- Ja, det er lykkedes os at reducere hestens belastning på dens ben og krop, påpeger Claus Lind Andersen.

Han oplyser, at belastningen på hestens ben med Ollov Softstep sko sammenholdt med en standard jernsko dæmpes med 10 procent på fiberbund, 13 procent på græs og < 50 procent på beton eller asfalt.

- Det er også fakta, at stødabsorbering er lig med færre ortopædiske skader hos hestene. Det er en ting, vi ikke kan vende ryggen, men vi er et sted, hvor vi er nødt til at stikke et spadestik dybere ifølge min overbevisning, lyder det fra Claus Lind Andersen, der tilføjer:

- Hvis vi for eksempel tager udgangspunkt i en springhest, som vejer cirka 600 kg. Når den tager et spring på cirka 1-1,3 meter, så lander den med en kinetisk energi/vægt på cirka 2.400 kg på forbenene. Når vi så oplyser, at vi dæmper med 10 procent, betyder det, at vi dæmper med 240 kg pr. spring, hvilket er vanvittigt vigtigt for hesten.

- På samme vis har det betydning for dressurhesten. Er det ligeledes en hest med en vægt på cirka 600 kg, vil belastningen være cirka 60 kg i skridt, 90 kg i trav og over 100 kg i galop.

- Vi har konstrueret en sko, som vi ved er sundere kontra jernsko. Det kan du som læser også finde meget mere om, hvis du giver dig tid til at tjekke de studier, som ligger på ollov.com og https://www.ollovdanmark.dk/DK.aspx, tilføjer Claus Lind Andersen.

Hovedresultater fra studiet

Dyrlæge og professor i husdyranatomi Lars Roepstorff kommer frem til følgende overordnede resultater i studiet, hvor en 8 mm jernsko og en Ollov Softstep sko er testet:

Især på hårde overflader dæmper Ollov-skoen lodrette stød gennem hoven sammenlignet med en jernsko. Dette kan sammenlignes med at sænke jordens hårdhed. En anden måde at forklare det på er, at det sænker de kræfter, som hesten bliver udsat for i det øjeblik, hoven rører jorden.

På alle andre overflader var der forskellige grader af nedsat vertikal belastning med Ollov sammenlignet med jernsko. Det betyder, at den maksimale belastning, der opstår i mellemtrinnet, cirka når benet er lodret, sænkes. Det antages, at dette er vigtigt for at minimere risikoen for ortopædiske skader.

Kilde: https://www.ollovdanmark.dk/files/e5cb8277-4684-45e6-a09f-496c538924ff/Final_report_O%CC%88llo%CC%88v_Prof._Roepstorff_202001.pdf