Hver tredje uge sætter jurist og chefkonsulent hos Patriotisk Selskab, Mimi Shin Jensen, fokus på skattesager og skatteproces i forhold til hold af heste og hesteejendomme her i Hestemediet.

- Det er sindssygt spændende at fortolke loven og se, hvad man kan få ret i over for Skat, siger hun og uddyber.

- I lige præcis hestesagerne synes jeg, at jeg ser så meget uretfærdighed i forhold til eksempelvis de små avlere, der ikke kender nok til de komplicerede regler, der gælder, når man driver virksomhed.

- Jeg vil gerne, at det skal være fair, den behandling og de vilkår, de får. Og det håber jeg at hjælpe med ved at svare på læsernes spørgsmål gennem en brevkasse i Hestemediet.

Mimi Shin Jensen påpeger, at man med de indviklede skatteregler nemt risikerer at slagte alle de små avlere.

- Vi har små avlere, der laver fantastiske heste, så det vil godt nok være synd og kedeligt, hvis vi kun lader de større steder eksistere.

Man skal kende reglerne

Ved at takke ja til at være brevkasseredaktør i Hestemediet, håber den erfarne skatteekspert, at hun kan få folk til at se, hvad man egentlig kan inden for skattelovgivningen.

Jeg vil utroligt gerne forklare, hvad det vil sige at drive en virksomhed skattemæssigt korrekt

- Heste er for langt de fleste en hobby og en passion. Og når det er det, kan ejerne have svært ved at vurdere, hvornår hobby bliver et erhverv, når der avles og sælges lidt heste.

- Jeg tror, hesteerhvervet er det eneste erhverv i Danmark, der for eksempel ikke lægger et budget, før man beslutter sig for, at nu vil man avle eller ride lidt heste op til salg. Så jeg vil utroligt gerne forklare, hvad det vil sige at drive en virksomhed skattemæssigt korrekt, lyder det optimistisk.

- Man skal agere professionelt og kende reglerne. Kender man dem, kan man langt bedre navigere og lade være med at handle til ens egen ulempe, påpeger Mimi Shin Jensen.

Udover at bruge en masse tid på sin ridning, er Mimi Shin Jensen også chefkonsulent hos Patriotisk Selskab, dressurdommer og lektor på Aarhus Universitet.

Udover at bruge en masse tid på sin ridning, er Mimi Shin Jensen også chefkonsulent hos Patriotisk Selskab, dressurdommer og lektor på Aarhus Universitet.

Redet siden hun var fem år

Mimi Shin Jensen er 39 år og har redet siden hun var fem.

- Jeg fik min egen pony, da jeg var syv år, og var på et tidspunkt gennem ponyårene oppe og have hele tre ponyer, jeg red. Da jeg blev for gammel til ponyerne, købte jeg en unghest, De Moné efter De Noir med Michellino som morfar, som jeg selv red til.

Mimi Shin Jensen mindes med glæde tiden.

- Det med at ride sin egen hest til kan også noget. Jeg var meget glad for De Moné og havde nogle gode år på ham.

Da De Moné var ni år, blev han solgt til Tyskland, og efterfølgende var Mimi Shin Jensen det, som hun selv betegner som uheldig med sine heste.

- En døde, en anden gav jeg nærmest væk, fordi vi ikke fungerede sammen, så jeg holdt en pause – også mens jeg fik børn – fra at have egen hest. Romea, som er syv år, har jeg haft i to år. Og hun og jeg ser heldigvis ud til at lykkes, siger Mimi Shin Jensen med et smil.

Savnede stævner

Inden Romeas ankomst uddannede Mimi Shin Jensen sig til dressurdommer.

- Jeg savnede at være ude til stævner. To af mine tre piger har jeg heldigvis kunne dele interessen med i de år, hvor jeg ikke selv har redet, men det har ikke været helt nok, selvom det har været skønt. Så da jeg fik muligheden, tog jeg uddannelsen til dressurdommer.

Mimi Shin Jensen bruger to til tre weekender om måneden året rundt på at være ude at dømme.

- Jeg blev B-dommer sidste år og har dømt mine første landsstævner. Det har været en kæmpe oplevelse, så nu drømmer jeg om på sigt at blive A-dommer.

Det mål kræver dog, at hun selv har redet sværhedsgrad 3 til B-stævner til minimum 65 procent.

- Jeg håber, det er muligt. Romea har kapaciteten til, at det kan lade sig gøre. Så vi arbejder på det, lyder det fra Mimi Shin Jensen, der ikke lægger skjul på, at hun aldrig har haft råd til at købe den helt færdige hest og altid har købt »projekter«.

Romea er syv år og godt på vej til at kunne gå B-stævner i sværhedsgrad 3.

Romea er syv år og godt på vej til at kunne gå B-stævner i sværhedsgrad 3.

Betændelse i halsen

- Romea er også sådan et »projekt«, siger hun med et smil og uddyber:

- Hun blev solgt, fordi hun ikke kunne rides. Jeg gjorde forsøget i et år og var faktisk ved at give op, da jeg som en sidste krampetrækning sendte hende i skintigrafi, fordi jeg bemærkede, at hun ikke var helt rengående i vendinger.

Men man kan da godt blive helt ked af, at man har kæmpet med en hest, hvor det viser sig, at den har haft ondt

Efter et besøg på Højgaard Hesteklinik fandt man ud af, at hun ikke var halt på grund af benene, men at hun derimod havde en betændelsestilstand i halsen mellem femte og sjette halshvirvel.

- Efter hun har fået behandling for det, har der ikke været problemer. Hun er selvfølgelig stadig en hoppe, men hun er til at arbejde med, siger Mimi Shin Jensen glad.

- Men man kan da godt blive helt ked af, at man har kæmpet med en hest, hvor det viser sig, at den har haft ondt, supplerer hun.

Mimi Shin Jensen

  • 39 år
  • Mor til tre piger, hvoraf den ene rider og har egen pony
  • Bor i Hornslet på Djursland
  • Uddannet jurist i 2014
  • Chefkonsulent i økonomiafdelingen, Patriotisk Selskab siden 2020
  • Tog master i skat i 2023
  • Bijob som lektor på Aarhus Universitet, hvor hun underviser cand. merc. aud. i faget »Virksomhedsordning og skatteregnskab«
  • Dressurdommer
  • Ejer af DV-hoppen Romea-Vitz på syv år
Romea står opstaldet blot fem kilometer fra hjemadressen i Hornslet på Djursland.

Romea står opstaldet blot fem kilometer fra hjemadressen i Hornslet på Djursland.

Brevkasse-redaktør

Hver tredje uge svarer Mimi Shin Jensen på spørgsmål vedr. skatteregler, skatteproces og ejendomsvurderingerne fra Hestemediets læsere. Man er velkommen til at sende spørgsmål på mail: redaktionen@hestemediet.dk

Foredragsholder

Dansk Varmblod arrangerer foredrag, hvor Mimi Shin Jensen tager ud og fortæller om skatteregler i forhold til hold af hest og de nye ejendomsvurderinger. Det er her, hun har erfaret, at spørgsmålene er mange, og at hun har mulighed for at hjælpe i flere forskellige situationer.

- Vi kommer tit ind på, hvornår det er et krav, og hvorfor det kan være en fordel at være selvstændig. Rigtigt mange er i tvivl om, hvornår overgangen fra hobby til erhverv sker. Der går en skrøne om, at man gerne må sælge én hest uden om Skat, men det må man ikke. Du må sælge en hest, hvis du har brugt den privat. Men ikke hvis den er avlet eller købt med henblik på salg - dog kan du altid trække udgifterne fra i avancen, forklarer Mimi Shin Jensen.

Det betyder dog ikke, at man driver erhvervsmæssig virksomhed i skattemæssig henseende, da der også er andre krav, såsom for eksempel et krav om en vis intensitet.