Der er tydelig interesse, passion og engagement, når Gitte Nyberg Bech, ejer af Stutteri Hjørnegaard ved Gamby på Nordfyn, fortæller om sin altoverskyggende hobby – avl.

- Det er fantastisk, når det lykkes. Det er spændende, mens det står på, og man skal være klar både på op- og nedture. Det kan være en hård tjans, påpeger hun og henviser til både den helt store lykke ved at have avlet sølvmedaljehoppen Secret Door, til året forinden at have mistet hoppens mor – avlshoppen Red Door grundet en infektion i moderkagen.

Gitte Nyberg Bech ejer Stutteri Hjørnegaard i Gamby.

Gitte Nyberg Bech ejer Stutteri Hjørnegaard i Gamby.

Men lad os begynde ved begyndelsen.

Gitte Nyberg Bech (59) har haft med heste at gøre, siden hun var 10 år.

- Min morfar var hestehandler, og jeg var fuldstændig skudt i de krikker, fortæller hun.

- Så jeg plagede om at måtte få min egen pony. Noget mine forældre dog ikke lige godtog.

- De forlangte, at jeg begyndte på den lokale rideskole og lærte både at ride og have omgang med heste, førend jeg fik min egen. Jo ikke et helt dumt krav, siger Gitte Nyberg Bech med et smil, der dog efterfølgende hurtigt fik sine forældre overtalt til, at hun skulle have egen pony.

- Jeg havde det ikke så godt i skolen. Det kneb med lektierne og socialt fungerede det ikke. Så mine forældre ændrede taktik og lavede den genistreg, at hvis jeg passede min skole, så måtte jeg få en pony. Og sådan blev aftalen.

- Stalden i Seden, hvor jeg er opvokset, blev gjort klar, og min første pony, Piff, flyttede ind.

Fik foræret en hest

- Det, der har dannet grobund for hele min tilværelse med heste i dag, er dog ikke ponyen Piff, men derimod hesten Jolly Star efter hingsten Lockruf.

- Mine forældre lejede en boks ud i stalden, så ponyen ikke skulle stå alene. Jolly Star kunne ikke bruges til ridning, og var ifølge den daværende ejer »ingenting værd«. Da der gennem længere tid ikke blev betalt den aftalte leje for boksen, endte det med, at han forærede mig Jolly Star i stedet, og så havde jeg pludselig fået en hoppe, der ikke kunne rides på, men som kunne benyttes til avl, og der blev min interesse vakt.

Jolly Star får føllet Lucky Star – Gitte Nyberg Bechs første føl.

Gitte Nyberg Bech møder Claus Bech og flytter ind hos ham på Hjørnegaarden i Gamby.

Gitte Nyberg Bech møder Claus Bech og flytter ind hos ham på Hjørnegaarden i Gamby.

Stutteri Hjørnegaards start

Tiden går. Gitte Nyberg Bech møder sin mand, Claus Bech, og flytter ind hos ham på Hjørnegaarden ved Gamby.

- Jolly Star sættes i fol med hingsten Racing Ace, hvilket resulterede i hoppen Daily Star, der er det første føl, der blev født her på Hjørnegaarden, fortæller hun.

Daily Star får tre afkom – alle efter Blue Hors Don Schufro.

- Jeg var en af de første, der benyttede Don Schufro, så jeg tog et lucky punch. Der blev grinet lidt i krogene over, at jeg ikke var mere detaljeret omkring mit valg af hingst, men lige der, der var jeg heldig, siger Gitte Nyberg Bech og fremhæver alle tre afkom som vellykkede.

- Det første føl – April Star – solgte jeg som 2 års. Hun blev senere international militaryhest hos Georgia Timmermann.

- Det andet føl – Sika Star – solgte jeg til vores nabo. Ad mærkelige omveje endte hun efterfølgende hos Jim Rasmussen (berider og professionel dressurrytter, red.), der red ham op til Grand Prix og deltog i UVM. Pludselig havde jeg avlet en hest, der var med til UVM – det var sejt!

- Tredje føl – Doncan Star – spurgte jeg selv Jim, om han ville ride. Og det ville han heldigvis. Det gik tjuhej derudaf. Den kunne også det hele, og er til dato den eneste hest, jeg har tjent penge på, griner Gitter Nyberg Bech.

Det er fantastisk, når det lykkes. Det er spændende, mens det står på, og man skal være klar både på op- og nedture

Jim og Dennis hører med til familien

Siden har samarbejdet med Jim Rasmussen og hans mand Dennis Kjær udviklet sig til også at være et naboskab og fællesskab, Gitte Nyberg Bech betegner som nærmest familiært.

- Jim og Dennis er uvurderlige for mig, og jeg betegner dem som familie. Vores samarbejde betyder enorm sikkerhed og tryghed. Vi passer hinandens heste og jeg kan sende mine heste i ridning hos kompetente folk, der har kendt mine heste siden de var føl. Det er guld værd.

Gitte Nyberg Bech fremhæver venskabet og samarbejdet med Jim og Dennis som det, der senere skabte sølvmedaljehoppen Secret Door.

- Vi snakker rigtigt meget avl. Jim og Dennis avler jo også selv, og de har en erfaring og en viden, jeg ikke kommer i nærheden af, fordi de har siddet på ryggen af mange af hingstene, eller i hvert fald kender dem, der har. Det giver jo en viden om temperament og ridelighed, som er helt gennemgående vigtig.


- Jeg vil lave rideheste

- Jeg avler først og fremmest efter et godt og rideligt temperament. Hingsten skal være fornuftig i hovedet. Jeg vil lave rideheste – og selvfølgelig drømmer vi alle sammen om at avle den næste OL-vinder, men langt de fleste af os er altså bare almindelige ryttere, og vi skal også have gode rideheste. Så det er det, der er mit fokus. Der skal være en tændingsknap. Men den skal også kunne slukkes igen.

Dernæst skal hesten have et godt udtryk og gode bevægelser.

- Den behøver ikke at trave, så den svinger forbenene op til ørene, men den skal se fornuftig ud.

- Det er lidt lige som at blive forelsket. Man ser nogle gange en hingst, hvor man bare tænker; »Den der skal det være«….. Og så taler Jim og Dennis mig fra det i ny og næ. De har været i gamet i mange år og er omvandrende leksikoner i afstamning, griner Gitte Nyberg Bech.

Vi snakker rigtigt meget avl

Sølvmedaljehoppe

Og så tilbage til Secret Door.

- Jeg fik på et tidspunkt mulighed for at købe nye avlshopper – blandt andet Fjordmarkens Estell, der blev den ene stamhoppe, her hos mig, og som jeg har Hjørnegaards Diva (efter Blue Hors Don Schufro, red.) efter i dag, og hoppen Red Door, der først fik et føl med hingsten Blue Hors Zack og efterfølgende – efter råd fra Jim – med hingsten Secret.

- Jeg var ikke tilfreds med føllet, vi fik efter Blue Hors Zack. Red Door var en stor og smuk hoppe, men kun kåret i DS, og futterne tøffede rundt nede i jorden. Zack-føllet var bare et stort skur, siger hun og smiler.

- Da Jim så foreslår, at vi prøvede igen, men med en anden hingst, var jeg en smule afvisende. Jeg havde faktisk afskrevet Red Door, og at hun så skulle levere en sølvmedaljevinder – fantastisk.

Red Door nåede inden sin død at få to hoppeføl yderligere. Begge efter Jovian.

Tabet af Red Door, og måden det sker på, med infektion i moderkagen og det, der kaldes »red bag delivery« har sat sine spor hos Gitte Nyberg Bech, der fortæller detaljeret om fødslen, indlæggelse af hoppe og føl på Højgaard Hestehospital og efterfølgende behov for en ammehoppe.

- Det var ikke sjovt.

Sælger ikke heste før de er redet

Gitte Nyberg Bech har besluttet ikke at sælge sine heste, før de er redet.

- Det er en luksus, jeg kan tillade mig, fordi jeg har været heldig med det her skønne sted, og lige så heldig med venskab og naboer som Jim og Dennis, der hjælper med tilvænning til rytter.

- Så ja, selvom jeg i begyndelsen tillod mig at kalde hesteavl for en hobby med både op- og nedture, og en hård tjans ind imellem, så smiler jeg nu heldigvis det meste af tiden, for hold op hvor giver det mig og min familie mange gode og spændende oplevelser, slutter Gitte Nyberg Bech.

Ladywalk med hingsteføl trukket af Gitte Nyberg Bechs søn, Marcus, der gerne hjælper til i stalden, når han er hjemme fra sine universitetsstudier i København.

Ladywalk med hingsteføl trukket af Gitte Nyberg Bechs søn, Marcus, der gerne hjælper til i stalden, når han er hjemme fra sine universitetsstudier i København.

Nyt hingsteføl skaber glæde

Midt i juli 2024 har Gitte Nyberg Bech heldigvis igen store forventninger og glæde i øjnene, da vi er på besøg på Hjørnegaarden. Et lille hingsteføl efter Ladywalk (en Charmeur-datter) og Sebastino PS har netop set dagens lys.

- Jeg har aldrig mødt så meget energi hos et otte-dage gammelt føl. Og det har været sådan stort set fra begyndelsen. Han er nysgerrig, modig og energisk – og så er han flot. Lang bøjelig hals og høje ben. Jeg er meget tilfreds, siger Gitte Nyberg Bech inden hun lukker både avlshopper og føl på stald. En stald der i øvrigt er bygget specielt efter ønske om at holde avlsheste.

- Vi har ekstra store bokse og to afdelinger med løsdrift til unghestene. Det fungerer helt perfekt og giver perfekte rammer for de unge heste samtidig med, at det er nemt at håndtere for os.

- Vi skal selvfølgelig have hesten i hænderne, så de kan håndteres, men jeg har det altså rigtigt godt med, at de lever det »søde liv«, mens de er små og vokser. Der skal de bare kunne bevæge sig frit og komme ud og ind, som det passer dem.

Et lille hingsteføl efter Ladywalk (en Charmeur-datter) og Sebastino PS.

Et lille hingsteføl efter Ladywalk (en Charmeur-datter) og Sebastino PS.