Nicolaj og teamet undersøger tænderne på 7-8 heste hver dag: - Vi arbejder på ildsjælebasis
Tre klinikker, otte dyrlæger og tre veterinærsygeplejersker er sammen om at løse tand- og mundhuleproblematikker hos såvel OL-heste som hyggeponyer i hele landet.
»Hestetandklinikken« står der i ruden på stalddøren i den nyligt opførte tilbygning på Højgård Hestehospital, hvor dyrlæge og hestetandlæge Nicolaj Bach stolt viser indenfor i den store flotte klinik.
De hvide vægge, gummibelægningen med motivet af hestesko på gulvet og duften af nyt vidner fortsat om, at det ikke er længe siden, at den første firbenede patient trådte ind i klinikken, hvor hesteejere kan følge med på skærmen fra venteområdet, imens kaffen fra automaten nydes.
- Vi flyttede ind den 1. maj, og den første patient kom ind, inden vi overhovedet havde fået vores udstyr, fortæller Nicolaj Bach, der ejer Hestetandklinikken sammen med Jesper Rosenmeier og Anders Christiansen.
Det var Jesper Rosenmeier, der grundlagde Hestetandklinikken i 2016.
- Siden begyndte Anders Christiansen i klinikken, mens jeg kom til i 2019, fortæller Nicolaj Bach om ejerforholdene af klinikken, der for to år siden blev en del af den internationale Altano-gruppe, der er en sammenslutning mellem flere dyrehospitaler, herunder Højgård Hestehospital, hvor den fynske afdeling af Hestetandklinikken netop har bygget ny klinik i Morud nordvest for Odense.
De øvrige to klinikker i Hestetandklinikkens regi ligger i henholdsvis Ringsted og Hillerød.
Der arbejdes i Gazellefart
Udviklingen er dermed gået stærkt for Hestetandklinikken, der i dag tæller otte dyrlæger og tre veterinærsygeplejersker. Den hurtige vækst førte tilmed til Børsens Gazellepris på Sjælland i 2023, hvilket der dog ikke er blevet gjort det store ved.
- Vi modtog en Gazellepris, men vi gjorde ikke noget ved det. Vi ville hellere bare lave tænder, griner Nicolaj Bach, der tilføjer:
- Det er sådan, det er, når man arbejder på ildsjælebasis. Men der skal naturligvis også laves nogle penge, selvom vi bare gerne vil arbejde derudad.
- Det er sådan, det er, når man arbejder på ildsjælebasis. Men der skal naturligvis også laves nogle penge, selvom vi bare gerne vil arbejde derudad.
Hestetandlæge Nicolaj Bach, Hestetandklinikken
Dyrlægen lægger ikke skjul på, at han værdsætter det samarbejde, der er omkring det arbejde, som han er så passioneret omkring.
- Det fede ved, at vi er mange dyrlæger, er, at de fikse idéer bliver rettet til af de andre. Det er guld værd på et område, hvor viden er en mangelvare, understreger Nicolaj Bach.
Fra OL-heste til pensionerede shetlændere
For der er nok at tage fat på. I dag er det måske ved at være en lige så stor selvfølge, at hesten skal have tjekket tænder, som det er, at den skal vaccineres.
De dedikerede hestetandlæger arbejder typisk 1-2 dage om ugen på klinikken, mens opgaverne i ugens øvrige dage foregår ude i landets hestehold.
- Vi skal alle sammen også se de almindelige heste i munden og ikke kun hestene med de specielle udfordringer, lyder det fra Nicolaj Bach og fortsætter:
- Vi ser alle heste nu. Det er heste på vej til OL, og det er 35-årige shetlandsponyer. Det er også heste, som der ikke bliver redet, men blot bliver holdt som kæledyr, som vi kommer ud til.
Dyrlægen gør det klart, at det tydeligvis er en stigende tendens, at flere holder hest på en anden måde, end det var sædvanen førhen, hvor man holdt hest for at bruge den til ridning, kørsel eller avl.
Hos Hestetandklinikken lavede de på et tidspunkt en lille intern miniundersøgelse, hvor de registrerede antallet af heste med skader fra bid over en periode på 14 dage.
- Vi er otte dyrlæger på klinikken, der i gennemsnit undersøger 7-8 heste hver dag, så det var en undersøgelse, der talte cirka 500 heste. Det var under 15 procent af de undersøgte heste, der havde skader fra bid, men det, som vi også bed mærke i, var, at 20 procent af hestene ikke blev redet, lyder det fra dyrlægen, der bemærker, at følhopper selvfølgelig er medregnet.