Nicolaj har specialiseret sig i hestetænder: - Jeg har været på lidt af en opfinderrejse
I studietiden var Nicolaj Bach slet ikke i tvivl. Han skulle være kvægdyrlæge i Vestjylland. I dag er han en af Danmarks mest erfarne og passionerede hestetandlæger. – Jeg har været på lidt af en opfinderrejse, lyder det fra hestetandlægen, der dykkede ned i et speciale, der nærmest ikke eksisterede for 10 år siden.
Da Hestemediet er på besøg i Hestetandklinikkens nyopførte klinik på Fyn til en snak med dyrlæge og hestetandlæge Nicolaj Bach, er det indledende spørgsmål, hvorfor han er endt med at specialisere sig i hestetænder. Svaret kommer stille og roligt:
- Det er egentlig ved en tilfældighed, at jeg er endt som hestetandlæge.
For det lå faktisk slet ikke i kortene, at Nicolaj Bach skulle ende med at nørde i hestetænder. Lige siden studiestart så den unge dyrlægestuderende derimod det fremtidsbillede for sig, at han kom til at køre som praktiserende kvægdyrlæge i Vestjylland.
- Jeg skrev også speciale indenfor reproduktion af kvæg, fortæller dyrlægen.
Da Nicolaj Bach i 2004 var færdiguddannet dyrlæge, var det imidlertid kærligheden til hans nuværende kone, der var årsagen til, at turen ikke gik direkte mod køerne ude vestpå.
- Min kone er også uddannet dyrlæge, så imens hun tog det sidste år på Landbohøjskolen, startede jeg karrieren med et års smådyrsarbejde hos Dahlgårds Dyreklinik i Birkerød, hvorefter jeg havde et sommerferievikariat i blandet praksis i Hillerød.
Opgaverne med heste begyndte i Frederikssund
Det var i Frederikssund, at Nicolaj Bach for første gang stiftede bekendtskab med hestene i arbejdet som dyrlæge.
- Det var dengang, man bare raspede tænderne, uden hestene først fik noget beroligende. Jeg kan huske, at jeg spurgte, om jeg ikke kunne få en pandelampe til brug under opgaven, smiler Nicolaj Bach over mindet fra perioden for 20 år siden, hvor den viden og betydning, hestens tænder har for sundhed, velfærd og ridebrug, nærmest var ikke-eksisterende i forhold til i dag.
Karrieren fortsatte herefter på Svendborg Dyrehospital – også med hestene.
- Svendborg Dyrehospital er en blandet praksis, men jeg kom hurtigt til at udgøre grundstammen i hesteafdelingen, hvor tænder kom til at fylde mere og mere, forklarer Nicolaj Bach, der vurderer, at hans stigende interesse for hestetænder for 15 år siden ramte godt ind i, at andre dyrlæger i Europa også begyndte at tage fat i emnet.
- Flere begyndte at forske i, hvad der sker inde i hestenes tænder og mundhule, og den øgede interesse og arbejdet i at søge viden på området betød, at man opfandt faget på et nyt område, lyder det fra Nicolaj Bach, der fortæller, at fagområdet i dag rummer både europæiske kongresser og verdenskongresser.
På en opfinderrejse
Når man er pionér på et område, kommer man også hurtigt til at blive pionér på et andet. I hvert fald har den fynske hestetandlæge og ligestillede kolleger i resten af verden løbende måtte lade kreativiteten få frit spil i forhold til at få fat på det udstyr, som de undervejs har fundet frem til, er påkrævet, når heste skal have ordnet tænder.
- Det har blandt andet været nødvendigt med et kig over til tandlægen – til mennesker – herunder for inspiration til blandt andet fyldningsgrej, hvor vi så har fået specialfremstillet, forlænget og tilpasset nogle af de instrumenter, vi har kunnet bruge, forklarer Nicolaj Bach og tilføjer:
- Jeg har været på lidt af en opfinderrejse. Der er meget mere i det, end jeg troede.
»Ole Opfinder« har da også måtte hidkaldes, da udstyret i Hestetandklinikkens nybyggede afdeling på Højgård Hestehospital skulle udvikles. Her måtte den lokale smed bygge undersøgelsesboksen, ligesom smeden har bygget den anordning, der holder hestens hoved i forbindelse med undersøgelse og behandling.
- Der er ikke noget, der er standard, når man bygger en af landets eneste klinikker til hestetænder, lyder det fra Nicolaj Bach, der må konstatere, at der er sket ekstremt meget i løbet af de 20 år, der er gået, siden han som forholdsvist nyuddannet dyrlæge skulle arbejde med heste første gang – herunder med tandraspning uden pandelampe.
All in på tænder på Hestetandklinikken
I tiden som primært hestedyrlæge på Svendborg Dyrehospital betød Nicolaj Bachs stigende interesse for tand- og mundhuleproblemer hos heste, at klinikken blev kendt for de store kompetencer indenfor hestetænder. Det blev også baggrunden for det samarbejde, der blev indgået med Højgård Hestehospital i Odense fra 2017, hvor Nicolaj Bach kom til at fungere som ekstern konsulent.
Undervejs tog han også uddannelsen som hesteodontolog (tandlæge) på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala, Sverige, hvor han var blandt de første danskere, der tog den svenske uddannelse i hestetandpleje.
I december 2019 går Nicolaj Bach så for alvor all in på hestetænder og bliver medejer af Hestetandklinikken, der tre år forinden blev stiftet af Jesper Rosenmeier, og i 2017 også havde fået Anders Christiansen med på holdet. Trekløveret driver i fællesskab Hestetandklinikken, hvor de med god hjælp fra medarbejdere - fem dyrlæger og tre veterinærsygeplejersker - kører ud og arbejder på klinikker i henholdsvis Ringsted og Hillerød på Sjælland og Morud ved Odense.