Alle steder, der holder heste, skal registrere sig i Det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR). Dette er besluttet af Fødevarestyrelsen som en del af indførelsen af EU’s dyresundhedslov. Loven gælder i hele EU og har fokus på opsporing og inddæmning af sygdomme.

Registreringen foretages af den ansvarlige for hesteholdet på landbrugsindberetning.dk eller i Fødevarestyrelsens app CHR, der kan hentes i App Store/Google Play.

Mange har måske i forvejen et CHR-nummer på ejendommen. I disse tilfælde skal der tilknyttes et hestehold til CHR-nummeret. Det kan du også gøre på landbrugsindberetning.dk.

Seges Innovation, Heste oplyser, at det er den ansvarlige for hesteholdet, der skal lade sig registrere. Derfor afhænger registreringen ikke af, hvem der ejer den jord eller de bygninger, hvor hestene opholder sig. Hvis man som hesteejer for eksempel ejer jord eller bygninger af naboen, og man selv står for fodring og tilsyn, er det hesteejeren og ikke naboen, der skal registrere hesteholdet.

Den digitale registrering omfatter såvel selve hesteholdet som de heste, der befinder sig permanent på stedet. Permanent skal i denne forbindelse som hovedregel forstås som over 30 dage.

Oprettelse i CHR-registret på landbrugsindberetning.dk er ikke kompliceret. Fødevarestyrelsen har publiceret en video på to minutter, der forklarer fremgangsmåden ved registrering. Videoen findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside ved at søge på »registrere hestehold«.

Samtidig skal der føres manuelle fortegnelser over alle midlertidige flytninger. Disse skal ikke indberettes, men skal kunne fremvises ved en eventuel kontrol.