Reglerne for hestehold er mange, og de kan godt virke komplicerede. Men det giver god mening at have regler for hestehold, så vi sammen kan passe på miljøet, vores drikkevand samt tage hensyn til naboer.

Indledningsvist er det værd at bemærke, at tommelfingerreglen om den magiske grænse på fire heste er en halv sandhed. For hvis du har for store produktionsarealer, skal du også have en miljøgodkendelse.

- Helt overordnet er det vigtigt at skelne imellem hestehold på henholdsvis mindre end 5 heste med tilhørende føl og større hestehold i forhold til, om du skal have en miljøgodkendelse eller ej. Men du skal også være opmærksom på, at du også skal have en miljøtilladelse, hvis du har mere end 200 m2 produktionsareal. Det gælder uanset om du driver hestehold som privatperson eller som erhverv, forklarer miljørådgiver Mette Göttler Odgaard Ladefoged fra rådgivningshuset Fjordland.

Udover miljøreglerne, skal du også være opmærksom på dyresundhedsloven, der kræver, at alle heste, uanset antal, skal registreres i CHR. Desuden er det pligtigt at anmelde dit hestehold til kommunen, selvom du har færre end 5 heste med tilhørende føl.

Gælder miljøreglerne for dit hestehold?

Ifølge Mette Göttler Odgaard Ladefoged behøver du som udgangspunkt ikke overholde miljøreglerne, når du har mindre end 5 heste med føl, men det er altid en god ide at gøre det alligevel.

Hun forklarer nærmere, at du dog skal overholde afstandskrav til bebyggede områder – herunder byzone, sommerhusområde eller område i landzone, som i lokalplan er udlagt til bolig eller blandet bolig og erhverv. Afstandskravet er 50 meter, også for hestefolde.

Det er derfor altid en god ide at have miljøreglerne, der gælder for mere end 4 heste, for øje selvom du ligger under med hensyn til antal.

Det er dog muligt at søge dispensation for afstandskravet hos kommunen. Men det er en individuel vurderingssag, hvorvidt dispensationen gives. Der er dog visse muligheder, forklarer Mette Göttler Odgaard Ladefoged:

- Det kan være meget svært at komme igennem med en dispensation til nybyg, men der kan være muligheder for eksisterende bygninger. Det er en god ide at undersøge muligheden for dispensation med en rådgiver, da kommunerne ser meget forskelligt på at give dispensation.

Betydningen af produktionsarealets størrelse

Produktionsarealet er områder, hvor dyrene kan afsætte gødning, og som dyrene ikke kun kortvarigt har adgang til – for eksempel hestebokse. Ridehaller, ridebaner og folde regnes derfor ikke med i produktionsarealet.

Er produktionsarealet under 200 m2, og består besætningen kun af heste, kan forholdene klares på en anmeldelse til kommunen. Ligeledes kan det klares på en anmeldelse, hvis produktionsarealet er under 300 m2, og arealet kun anvendes som vinteropstaldning (1. oktober til 15. maj).

Hvis produktionsarealet anvendes hele året og er over 200 m2, kræver kommunen en miljøtilladelse.

Uanset om du bare kan nøjes med at anmelde dit hestehold, eller om det kræver en miljøtilladelse, kan det være en god ide at kontakte en rådgiver med henblik på at få et overblik over dit hestehold, forklarer Mette Göttler Odgaard Ladefoged.

- Det er altid en god ide at få dine produktionsarealer mm. mål op og tegnet ind på et kort, så du er helt sikker på, om du overholder afstande til naboer, byzone og natur. Desuden skal du have styr på dine bedriftsoplysninger, hvis du har mere end 5 heste, og her er oplysningskravet faktisk ret gennemgribende, siger hun.

Fordelen ved en miljøgodkendelse ved nybyggeri

Hvis du går med tanker om at bygge en lækker ny ridehal, et pænt læskur eller lignende, vil kommunen kræve, at du søger om en byggetilladelse. Til en ridehal, ridebane eller møddingsplads kan kommunen også kræve en landzonetilladelse.

Her kan der være en fordel i at få foretaget en miljøgodkendelse, fortæller Mette Göttler Odgaard Ladefoged.

- Hvis du opfører byggeriet i forbindelse med, at der søges om miljøtilladelse, vil forholdet ikke kræve en landzonetilladelse, da det indgår i miljøgodkendelsen.

Uanset om det er en anmeldelse eller miljøtilladelse besætningen kræver, skal du modtage en accept fra kommunen, før der må foretages udvidelser og/eller ændringer på husdyrbruget.