Profilrytter for NAG siden 2022: 29-årige Emma sadler om med nyt foder
Det kræver tid, tålmodighed og et godt bagland at dyrke konkurrenceridning. Prioriteringerne skal være i orden, og det gælder både foderet og træningen. Det kan profilrytter for NAG, Emma Fie Dueholm, skrive under på.
- Vi er hinandens livsvidner.
Ordene falder i hestestalden, hvor Emma Dueholm står og strigler sin store vallak, Mr. Big. En flot Dansk Varmblod vallak på 12 år. Navnet er passende, for Emmas firbenede ven rager godt op i stalden.
- Jeg begyndte som helt lille – næsten før jeg kunne gå. Min mors veninde ejer en hesteejendom, hvor vi kom meget, men pudsigt nok har ingen i min familie haft noget med heste at gøre. Her så jeg de store piger sadle heste, strigle, passe og pleje og ride, og det gjorde et stort indtryk på mig.
- Så da jeg så var gammel nok, kom jeg på det, som hed sut-og ble-holdet, hvor vi red på nogle rolige heste, og så udviklede interessen sig stille og roligt, fortæller Emma Dueholm.
Det er sliddet værd
I dag er Emmas interesse for hestesporten en hobby, hun investerer i hver dag. Investeringen er nødvendig, men samtidig en fornøjelse. Og det kan hun også takke sin familie for.
- Det kræver solid opbakning hjemmefra, hvis ridningen skal udvikle sig. Især når man er en lille pige. En pony eller hest er et stort dyr, der kræver pleje og omsorg, og det er tidskrævende. Mange ting skal prioriteres, og så koster det – især når man rider konkurrence, påpeger Emma og remser op: Udstyr, undervisning, smed og dyrlægeregninger.
- Men alt det bøvl glemmer man, når man skal fremvise sammen med Mr. Big. Så står man der, fin i tøjet og med sin makker og bliver bedømt på baggrund af ens hårde arbejde, og det er en dejlig oplevelse, tilføjer hun.
Ved siden af sporten arbejder Emma Fie Dueholm for Lomax som produktchef. Arbejde og ridning går dog op i en højere enhed, for der bliver prioriteret ned til mindste detalje. Og sporten er ikke blevet billigere. Inden for de sidste tre-fire år er det blevet dyrt at holde denne hobby ved lige. Corona og inflation har kun sparket priserne én vej.
Men udgiftsstigningen rykker ikke ved drømmen om, at Mr. Big og Emma skal ride en Grand Prix sammen.
- Det er målet, siger hun
- Vi skal ud at vise alle de svære øvelser, vi har øvet os på i årevis og set andre udføre – blandt andet mine forbilleder, da jeg var helt lille.
Det handler om rejsen
Hvornår tiden er moden til Grand Prix ved Emma ikke, men makkerparret har ikke travlt.
- Vi arbejder hen imod det, men jeg ved ikke, hvornår vi er klar. Der kan gå et halvt år eller halvandet – det fokuserer jeg ikke på. Vi er på en rejse, hvor jeg også nyder den udvikling, vi er igennem. Vi bliver bedre sammen og opnår en eller anden form for symbiose, og det er lige så meget en del af årsagen til, at jeg rider. Det er makkerskabet og hverdagen.
Emma Fie Dueholm er i dag 29 år og har reddet i 25 år. Hun er i stalden hver dag. Cirka tre dage om ugen har de højintensiv træning. De andre dage bliver det til mere rolige ture i skoven eller ridning på forskellige underlag, der også træner hesten. Og selvom det bliver til mere end tyve timer i stalden om ugen – medregnet lørdage og søndage – fylder hobbyen aldrig for meget.
- Jeg har været forskånet for alvorlige skader, udover den slitage, kroppen naturligt får, når man har været i gang så længe. Men der har ikke været en længere skadespause, hvor jeg har gået rundt og spekuleret på, om jeg skulle noget andet eller trappe ned. Jeg ser mig selv ride, til jeg ikke kan mere. Måske er det lidt ligesom folk, der løber regelmæssigt og ikke kan lade være, smiler hun.
Kend din hest
Samtidig er det også samværet med Mr. Big, der betyder noget. Emma understreger, at man skal huske at holde sin hest glad, hvilket ikke altid er lig med at hoppe i sadlen. Der skal rides varieret, men nogle gange handler det blot om almindelig pleje og samvær – for man er et team.
- Nogle gange går vi bare en tur, og så bliver han striglet. Det er med til at styrke båndet. Først og fremmest skal din hest stole på dig og være glad for at være sammen med dig – især hvis der sker noget uforudset. Når jeg kommer ud til stævner, gælder det om, at vi begge har det godt, og at vi begge føler os klar og trygge ved hinanden.
- Det er ikke nok, at jeg er på toppen. Til konkurrencer bliver hesten jo taget ud af sit vante miljø, og der handler det om, at man kender sin hest så godt, at man kan opfange de små signaler, som den sender, hvis den for eksempel er uoplagt eller virker ukoncentreret. Dem lærer man hen ad vejen, jo længere tid man bruger sammen.
Får det rigtige foder
I dag er Emma profilrytter for NAG. Det blev hun i midten af 2022. Det er en beslutning, hun ikke har fortrudt, for i den forbindelse kom der mere styr på foderet.
- Et par af foderspecialisterne fra NAG var ude og besøge mig og Mr. Big i stalden i forbindelse med, at jeg blev profilrytter. På det tidspunkt havde jeg forskellige foderblandinger til ham, men træningsmængden var øget, så der skulle noget mere til, hvis vi skulle fortsætte det træningsniveau, fortæller Emma og påpeger, at hun på det tidspunkt fodrede med tre forskellige produkter, hvilket ikke var ideelt.
- Jeg var klar over, at jeg ikke gjorde det optimale for Mr. Big, og ud fra NAGs foderanalyse fandt vi en rigtig god foderplan, og det har skabt resultater. Mange heste har generelt en følsom mave, så det er vigtigt at holde systemet i balance.
- I dag bruger jeg kun NAGs foderprodukter, og jeg er godt tilfreds. Jeg synes altid – uanset om jeg kommer i butikken, eller om jeg ringer – at man bliver godt modtaget, og så er det blevet nemt, for jeg skal ikke fodre med flere forskellige produkter.
Emma og Mr. Big er færdige i stalden. Hesten er blevet striglet og plejet efter alle kunstens regler, og nu er det tid til en tur i skoven. Solen skinner. Der er ikke en vind, der rører sig. Mr. Big er utålmodig og ser ud til at glæde sig.
- Nu tager vi en stille og rolig ridetur og får slappet af – det bliver faktisk ikke bedre, smiler Emma.