Det har ikke været en uge helt uden drama i hestesportens verden. Onsdag kunne dressurrytteren Carina Cassøe Krüth annoncere på sin Instagram-profil, at hun var blevet »taget af A-landsholdet«.

Hvad angår årsagen bag suspenderingen skriver Carina Cassøe Krüth følgende i et opslag på Instagram:

- Beslutningen har intet at gøre med min ridning, men om en uoverensstemmelse mellem mig, en holdleder og Dansk Ride Forbund, og det er også den begrundelse, som jeg har modtaget fra Dansk Ride Forbund.

Men spørger man Anne-Mette Binder, der er elitesportschef for dressur og paradressur med holdlederfunktion U25 & Senior i Dansk Ride Forbund, er den udlægning af sagen ikke korrekt:

- Der har ikke været tale om en uoverensstemmelse. I den skriftlige begrundelse til Carina, som fulgte efter to telefonsamtaler i mandags den 27. januar, fremgår det helt konkret, hvilke forventninger, der er negligeret ved stævnet, udtaler hun til Hestemediet.

DRF: Hest med blod i munden kom i anden række

Helt konkret skyldes forholdet to episoder, der fandt sted til det netop afholdte landsstævne i Esbjerg.

- Carina prioriterer efter at have opgivet konkurrencen på grund af, at hendes hest har blod i munden, en længerevarende telefonsamtale i stedet for at hoppe af hesten, løsne udstyret og undersøge, hvor skaden stammer fra, give den et dækken på og lade den skridte af, fortæller Anne-Mette Binder.

- Hensynet til hesten burde være kommet i første række, fastslår hun.

Gjorde indsigelse over for stævneofficial

Den anden årsag til beslutningen er ifølge elitesportschefen, at Carina Cassøe Krüth har gjort indsigelser mod anvisninger fra en stævneofficial, der gjorde opmærksom på, at hun under træning torsdag lod sin hest »piaffere i længere tid, end hesten så ud til at magte det«.

- Under samme træning havde hesten reageret voldsomt for Carinas hjælpere. Det blev også bemærket, og der blev henstillet til en roligere adfærd, siger Anne-Mette Binder og tilføjer:

- Carina gjorde indsigelser og efterlyste, hvilke regler, vedkommende kunne henvise til ift. antal trin, der måtte piafferes. Det strider imod forventningerne til forbundets bruttogrupperyttere.

Hun henviser her til introduktionsafsnittet i »Sportsplanen 2025«, som hun pointerer blev gennemgået med A-gruppen den 16. december på et Teams-møde, hvor Carina Cassøe Krüth deltog.

- Hensynet til hesten burde være kommet i første række

Anne-Mette Binder, elitesportschef for dressur

Det står der i introduktionsafsnittet i Sportsplanen 2025

I al omgang og træning samt konkurrencedeltagelse vægter hestevelfærdshensynet ift. både heste og ponyer over alt andet i DRF’s talent- og elitesammenhænge. Det betyder blandt andet at:

  • Bruttogrupperyttere i al daglig omgang og træning samt konkurrencedeltagelse er opmærksomme på eventuelle mistrivselsmarkører og hestevelfærdspejlemærker, deres heste og ponyer måtte udvise, og med sund fornuft, empati og faglighed handler derefter.
  • Bruttogrupperyttere, deres personlige team og DRF’s landstrænere, holdledere og ekspertteam er stærke ambassadører og rollemodeller for dansk dressur. Det tages der hensyn til i alle sammenhænge både under hjemlige forhold og ved konkurrencedeltagelse i ind- og udland.
  • Bruttogrupperyttere, deres personlige team og DRF’s landstrænere, holdledere og ekspertteam følger altid vejledninger og anmærkninger fra officials ved både danske og internationale stævner.
  • For bedst muligt at kunne vejlede og sparre med bruttogrupperytterne og deres personlige trænere i et hestevelfærdsperspektiv har DRF’s landstrænere, holdledere og ekspertteam mulighed for at følge rytterne og deres personlige træneres tilgang til og omgang med hestene og ponyerne ikke bare i konkurrencesammenhænge men også i træningssamlingssammenhænge og ved hjemmebesøg.

Genkender ikke udlægningen

Af et opslag på rytterens Instagram-profil onsdag fremgår det, at hun ikke er enig i grundlaget for beslutningen.

- Jeg kan på ingen måde genkende den udlægning, som Dansk Ride Forbund har præsenteret for mig. Derfor er jeg dybt forundret over, at forbundet træffer en så dybt alvorlig beslutning med store konsekvenser uden grundlag.

I et interview med Ridehesten torsdag giver rytteren sin udlægning af sagen:

- Under konkurrencen fredag stopper jeg min ridning, da jeg selv opdager, at min hest har bidt sig. Jeg reagerer med det samme og trækker den fra banen. En beslutning, som Dansk Ride Forbund også har understreget, var den helt rigtige. Efter at være blevet tilset af min hestepasser, skridter jeg hesten af, mens jeg informerer ejeren af hesten på telefon.

Hun forklarer over for mediet, at holdlederen efterfølgende bad hende om at forlade banen, men at hun vurderede, at hesten, der ifølge hende lige havde redet, skulle skridtes ordentligt af, hvorfor hun red »et par minutter mere«, før hun red i stalden.

Åben for konstruktiv dialog

Af et skriftligt svar fra Dansk Ride Forbund til Hestemediet torsdag fremgik det, at målet var at styrke dialogen med rytteren »for at sikre hendes tilbagevenden på topplan«.

- I forbindelse med det netop afholdte EOR-stævne i Esbjerg kunne det konstateres, at Carina Cassøe Krüth ikke levede op til forbundets forventninger til bruttogruppeatleter. Derfor er det besluttet at indgå en grundigere dialog med Carina for at sikre hendes tilbagevenden på topplan.

Kan du forestille dig et scenarie, hvor Dansk Ride Forbund godt kan stå inde for, at hun vender tilbage til landsholdet, når hun nu i flere omgange har været omdrejningspunkt for kontroverser hvad angår hestenes velfærd? Hvordan spiller det sammen med Dansk Ride Forbunds nye strategi om hestevelfærd?

- Forbundet tager Carinas håndtering af sagen til efterretning men er åben for konstruktiv dialog, så længe den lever op til forbundets forventninger beskrevet i Sportsplan 2025, fastslår elitesportschefen.

Hestemediet arbejder for at få en udtalelse fra Carina Cassøe Krüth.