33-årige Camilla Stormont har specialiseret sig i at arbejde med adfærdsvanskelige heste, hvor hun primært hjælper, hvor heste og mennesker har misforstået hinanden. I løbet af efteråret besøgte hun Hestelinjen på Dalum Landbrugsskole, afdeling Korinth, hvor hun med foredraget » Hjælp – Min hest har adfærd« satte fokus på hestens adfærd og indlæring og ikke mindst kommunikationen mellem heste og mennesker.

- Det vi primært hjælper med ude ved mig, det er, at vi hjælper hvor heste og mennesker har misforstået hinanden. Det vil sige, at situationer, hvor hesten har udviklet en eller anden form for adfærd, som mennesket ikke kan styre. Og så hjælper vi med, hvordan vi kan få hest og menneske til at finde hinanden igen, forklarede Camilla Stormont, der har drevet Adfærdscenter v/Camilla Stormont ved Odense siden 2016.

I efteråret besøgte Camilla Stormont Hestelinjen på Dalum Landbrugsskole, afdeling Korinth, hvor hun satte fokus på hestens adfærd og indlæring. Foto: Camilla Bønløkke

I efteråret besøgte Camilla Stormont Hestelinjen på Dalum Landbrugsskole, afdeling Korinth, hvor hun satte fokus på hestens adfærd og indlæring. Foto: Camilla Bønløkke

Hestens helt naturlige adfærd

- Det handler egentlig bare om kommunikation, lød det fra Camilla Stormont, inden hun forklarede nærmere, hvorvidt adfærdsvanskelige heste egentlig findes.

- Vi skal være opmærksomme på, at det er mennesket, der har valgt at sortere i, hvad der er god og dårlig adfærd. Så det, at en hest ikke kan lide at være alene, det er sådan, at heste er født. Hestene er flokdyr og de vil gerne være sammen med artsfæller. Det betyder ikke, at vi ikke kan lære den at være alene. Men vi har købt et dyr, hvor en af præmisserne for det her dyr, det er, at den går i flok, forklarede Camilla Stormont nærmere.

Heste bliver urolige, når der opstår stress. Ifølge Camilla Stormont er det fordi, heste er byttedyr. Så vil de gerne bevæge sig væk fra ting, de ikke kan lide.

- Derfor er det helt normalt, at hvis man har en hest og den føler sig stresset, så vil den forsøge at flytte sig fra det, påpegede hun og fortsatte:

- Det er også helt normalt, at heste kan finde på at stejle eller bukke eller bide, som en del af deres kommunikation. Det er også sådan, at de kommunikerer ude på folden. Men det er ikke det samme som, at vi ikke kan træne dem til at gøre det mindre eller måske helt lade være. Det er faktisk bare en helt naturlig del af det at være heste. Det er ikke et problem. Det er nærmere sådan, at heste er.

- De kan have skiftende humør efter sæson og dag. De har brug for tid og tålmodighed, og de kan have svært ved at gå i trailer og være lukket inde. Når en hest for eksempel ikke vil i trailer, så handler det ikke om, at heste er stædige, men om manglende forståelse af opgaven, påpegede adfærdstræneren.

Adfærdstræner Camilla Stormont. Privat foto

Adfærdstræner Camilla Stormont. Privat foto

Det er os der skal forstå vores heste

- Vi skal bare forstå, at hesten altså er et dyr, som har rigtig mange ting, som er helt naturlige for heste, men som vi føler bliver et problem. Det kan for eksempel være separationsangst og det, ikke at kunne være alene, at være bange for vand, bange for klipperen eller bange for fluespray. Det er også en helt naturlig del, af det at være hest. For når man er et byttedyr, så har man en helt naturlig skepsis overfor ting, man ikke ved hvad er, forklarede Camilla Stormont.

Hun gav også eksempler fra hestenes adfærd ude fra folden.

- Når vi ser en hest ude på folden, så vil den stejle og bukke, hvis den oplever at der er meget energi og stress i kroppen. Nogle gange bruger vi som argument, at vi kan bruge piaf og passage i dressuren, fordi vi ser hestene gøre det i naturen. Men i naturen gør de det under stress. Vi har bare besluttet at stejl og buk, det er en dårlig stressadfærd, mens piaf og passage er en god stressadfærd, lød det fra Camilla der dog tilføjede, at det ikke betyder, at vi ikke skal ride piaf og passage, eller at vi skal acceptere, at de kan bukke og stejle.

- Vi skal bare være opmærksomme på, at det er os mennesker der har valgt at sortere i, hvad for en adfærd vi synes der er god adfærd, og hvad for noget vi synes er dårlig.

- Der er også heste der bider og skraber på staldgangen. Igen er det blot et udtryk for, at vores heste forsøger at kommunikere med os. De forsøger at fortælle os, at der er et eller andet der ikke fungerer.

Hjælp din hest

Camilla Stormont opfordrede til, at du som hesteejer overvejer, om der er noget du kan ændre i den måde du kommunikerer med din hest på for at hjælpe den.

- Jeg synes, at alle heste og mennesker har ret til at sige nej. Så i stedet for at synes, at det er irriterende, at hesten siger nej, så kan man jo tænke, gad vide hvad jeg kan gøre for, at hesten har lyst til at sige ja i stedet for.

- Jo hurtigere vi kommer ud af vores eget hoved og stopper med at sige: - Årh vores hest er også bare pisseirriterende og jo hurtigere vi tænker: - Hvordan kan jeg egentlig prøve at løse det her. Hvad kan jeg egentlig gøre for at hjælpe min hest, når den synes, det er svært, jo nemmere er det at træne, påpegede adfærdstræneren.

Camilla Stormont

  • Født i 1991
  • Haft hest siden hun var 3 år gammel
  • Har brudt social arv
  • Har arbejdet med Stand-Up, film og TV
  • Hendes hest »Dino« ændrede alt
  • Horse behaviorist, 2009
  • Nyt Hesteliv 2013-2015
  • Adfærdscenter v/Camilla Stormont siden 2016
  • Equine Science, 2017-2020