Når vinterens bidende kulde sætter ind, og temperaturerne dykker under frysepunktet, ændres hestens ernæringsbehov. Hesten er naturligt godt rustet til at klare vinterens udfordringer, og ved at støtte den med den korrekte fodring kan du holde din hest sund og veltilpas igennem de kolde vintermåneder.

Heste bruger ekstra energi på at holde sig varme, når temperaturen falder, og dermed stiger deres energibehov. På den anden side står hesten sandsynligvis mere stille end i sommermånederne, fordi folden måske er mindre, og tiden på fold er kortere. Måske har hesten også fået et varmt dækken på, så den lettere kan holde varmen. Det kan derfor være svært at regne ud, om hesten reelt vil bruge mere eller mindre energi, når det er koldt, og du bør holde øje med hestens huld, så du hurtigt kan reagere på ændringer. Brug gerne et vægtmålebånd en gang om ugen, så du kan reagere, inden udsvinget bliver for stort.

Grovfoder er vigtigt for tarmfunktionen

En stabil tilførsel af grovfoder som hø, wrap og lucerne giver både energi og hjælper med at generere varme under fordøjelsen. Samtidig er grovfoder vigtigt for selve tarmfunktionen. Når hesten står mere stille, stimuleres tarmfunktionen ikke helt så meget, og her hjælper grovfoderet med at holde gang i tarmsystemet. Hvis ikke hesten har adgang til grovfoder ad libitum, bør du øge mængden af grovfoder over hele døgnet i de kolde måneder.

Hvis din hest har svært ved at opretholde vægten, kan det være nødvendigt at supplere med lidt ekstra kalorier i krybben. Vælg et foder, der er rigt på fibre og eventuelt fedt, som begge er kilder til langsomt frigivet energi og samtidig skånsomme for fordøjelsen. Undgå at tilføre stivelse, hvis hesten ikke er vant til det, da sådan en ændring kan forstyrre tarmfloraen og i værste fald resultere i fejlgæring eller kolik.

Vandforsyningen er vigtig

For at forebygge dehydrering og fordøjelsesproblemer er det vigtigt at sikre, at hesten har adgang til frisk vand. Vandbaljer kan i hård frost fryse til, og hesten kan også have mindre lyst til at drikke, hvis vandet er meget koldt. Det optimale er selvfølgelig at bruge opvarmede vandtrug for at forhindre, at vandet fryser. På den måde sikrer du, at der altid er frisk og tempereret vand tilgængeligt. Alternativet er at kontrollere vandforsyningen ofte og udskifte vandet, når det fryser til is.

En god måde at tilføre både ekstra vand og ekstra fibre er at give en portion mash, når hesten kommer ind fra fold. Vær opmærksom på, at mash kan fås med forskellige mængder stivelse, så vælg en mash med samme eller et lavere niveau af sukker og stivelse, som hesten er vant til fra sit foder. Hvis du har fornemmelsen af, at hesten ikke drikker nok, så giv en lille smule elektrolytter i dens mash, som vil øge drikkelysten.

Det gode management er afgørende for, at din hest holder sig sund og rask i det kolde vejr. Heldigvis er der i Danmark ikke så lange perioder med frost, så selvom det kan være lidt hårdt, når man står i det, kan vi trøste os med at frosten snart forsvinder igen.