Her er det okay at være nørd
Interessen for heste er meget mere og andet end spring og dressur. 154 unge hestenørder var for nylig samlet til verdensmesterskaberne i viden og håndtering af heste – et mesterskab hvor deltagelse ikke kræver, at man ejer en hest.
- Vi gør vores bedste og har det sjovt.
Det samlede hold på i alt otte unge mennesker, som repræsenterede Dansk Varmblod ved det nyligt afholdte VM for ungavlere, WBFSH International Young Breeders World Championships på Stutteri Ask i Martofte, lagde ikke skjul på, at det sociale og konkurrencemomentet næsten vægter lige højt under deltagelsen i såvel træningssamlinger som mesterskabet, da Hestemediet mødte dem kort før mesterskabets første udfordring – teoriprøven.
Fællesskab og sammenhold
Holdet, der omfatter fire på juniorteamet: Astrid Østergaard Sørensen (19) fra Silkeborg, Anine Parslov Vogelsang (20) fra Holbæk, Anne-Sofie Wowk Jepsen (19) fra Holbæk og Karoline Øskov Olesen (17) fra Hobro, samt de fire fra seniorteamet: Cecilia Zaremba Jensen (21) fra Kolding, Nicoline Holm Larsen (20) fra Odense, Klara Øskov Olesen (20) fra Hobro og Viktor Hjortshøj Kristensen (23) fra Aarhus, er godt repræsenteret fra hele landet.
De har egentlig heller ikke mødt hinanden så mange gange, men den fælles interesse for viden om heste lægger de bedste byggesten for et lynhurtigt sammenhold og fællesskab. Et fællesskab der under mesterskabet hurtigt udvides fra et nationalt til internationalt plan.
Viktor Hjortshøj Kristensen fortæller, at han tidligere har redet en del, men studierne gjorde det vanskeligt at finde tiden og økonomien til hestehold, hvorfor han så muligheden for fortsat at bevare interessen og kontakten til hesteverdenen gennem Dansk Varmblods tiltag.
- Du behøver ikke at være rytter for at være med her. Her får du bare et andet fællesskab, påpeger Viktor Hjortshøj Kristensen.
Nicoline Holm Larsen rider og arbejder til gengæld dagligt med heste, da hun er ansat hos Stutteri Ask og tidligere har arbejdet hos holdleder Inge Madsen.
- Det var Inge, der tog mig med, fortæller Nicoline Holm Larsen, der har været med ved mesterskaberne flere gange.
Erfaringer fra følskuer og kåringer
Også Anne-Sofie Wowk Jepsen rider og er vokset op med arbejdet omkring hestene, idet hendes forældre Tina og Nicolai Jepsen er avlere og blandt andet er opdrætterne bag den kendte Marshall-Bell efter Blue Hors Don Romantic/Michellino.
- Vi hjælper også tit avlere ved følskuer og kåringer, fortæller Anne-Sofie Wowk Jepsen, om mulighederne for at få erfaringer med bedømmelse, mønstring og håndtering af hestene uden for træningssamlingerne.
For de unge hestefolk bliver blandt meget andet undervist i at læse dommerne og lære om de enkelte avlsforbunds krav til eksteriør.
Holdet til dette års VM blev sat i foråret og antallet af træningssamlinger nåede i år kun op på fire. Både fordi det er svært at finde ledige dage i kalenderen, der kan passe ind for alle, og fordi hele arbejdet med det at være værtsnation i år, også har fyldt godt for de bærende kræfter i Dansk Varmblods Rideklub.
GLÆDELIG UDPATE
Guld til Dansk Varmblod i VM for de unge avlere
Dansk Varmblod vandt guld for juniorer ved WBFSH International Young Breeders (IYB) World Championships på Stutteri Ask – og samlet set sluttede DV med en fornem sølvmedalje, da de i år også varetog værtsrollen ved det internationale arrangement.
Danske sejrer
Dansk Varmblods junior-team vandt guld med følgende ungavlere på holdet: Astrid Østergaard Sørensen, Anne-Sofie Wowk Jepsen, Anine Parslov Vogelsang og Karoline Øskov Olesen. Det er første gang Dansk Varmblod vinder guldmedalje i konkurrencen forbundene imellem, selvom de danske deltagere har vundet mange individuelle medaljer gennem årene.
Individuelt kom to juniorer på podiet, idet Astrid Østergaard Sørensen vandt sølv og Anne-Sofie Wowk Jepsen vandt bronze for Dansk Varmblod. For seniorer sluttede Viktor Hjortshøj Kristensen på en samlet 7.plads.
Dansk Varmblods seniorteam sluttede på en flot 5. plads med følgende på holdet: Viktor Hjortshøj Kristensen, Nicoline Holm Larsen, Cecilia Zaremba Jensen og Klara Øskov Olesen.
Interessen samler sig naturligt om den meget præstigefyldte pris, Bedste Avlsforbund (junior og senior) Det avlsforbund, som samlet set vandt mesterskabet var holdet fra Sachsen-Thüringen, og så vandt Dansk Varmblod en sølvmedalje med Svensk Varmblod på bronzepladsen.
En test i teori og praktisk håndtering
Deltagerne bliver testet i deres teoretiske viden, i eksteriørbedømmelse, løsspringbedømmelse og mønstring. Det blev til en bronzemedalje til juniordeltager Astrid Østergaard Sørensen, og de bedste danske placering var som følger:
I bedømmelse af hestens eksteriør blev Nicoline Holm Larsen nr. 17 hos seniorerne, mens bedste juniordeltager blev Astrid Østergaard Sørensen på en 9. plads med Anne-Sofie Wowk Jepsen lige efter.
I bedømmelse af løsspringning blev Viktor Hjortshøj Kristensen nr. 15 hos seniorerne, mens bedste juniordeltager blev Astrid Østergaard Sørensen på en 3. plads.
I mønstring blev Viktor Hjortshøj Kristensen nr. 6 hos seniorerne, mens bedste juniordeltager blev Anne-Sofie Wowk Jepsen på en 10. plads.
Viden og dygtighed
Mesterskaberne kræver koncentration, udholdenhed og selvfølgelig faglig viden og dygtighed inden for områderne teori, kropsbygning(hesten) og bedømmelse af hestens atletiske evner i løsspringning, og ikke mindst evnen til at håndtere en fremmed hest og vise den effektivt for dommerne.
Et mesterskab i særklasse
Selvom ikke alle vender hjem som vindere, blev der knyttet nye venskaber, og skabt meget god læring.
Et af de vigtigste mål for den internationale sammenslutning af unge avlere er at skabe netværk blandt unge på tværs af avlsforbund og nationalitet, samt naturligvis at understøtte deres entusiasme for at lære mere om hesten, så de forhåbentlig får glæde af deres passion for avl i mange år fremover.