Kimi Gerd Nielsen fik sin første hest som seksårig.

- Det var en fjordhest, som jeg havde plaget om længe, og som mine forældre gav mig, faktisk uden at jeg gik til ridning, fortæller hun, der derefter begyndte at gå til ridning i Ikast Rideklub og red der helt frem til, at hun blev voksen.

- Det var herligt. Vores underviser kom fra militæret og det var godt nok en anden pædagogik, end vi har i dag. Heldigvis. Det var aldrig gået i dag, men jeg tænker tilbage på det med et smil, selvom jeg set i bakspejlet slet ikke fatter, at jeg fortsatte, lyder det fra Kimi Gerd Nielsen, der også kan berette om lektier i hestens røgt og pleje, som de blev hørt i de sidste ti minutter af ridetimen.

- Det var før, vi fik ridemærker, men formålet var det samme. Vi skulle vide, hvordan man behandler en hest og hvad det kræver. Vi skulle have en faglig ballast med os, og det handlede ikke kun om at blive en god rytter.

Det var livet for mig

Dagene på rideskolen blev nydt. Som teenager sørgede Kimi Gerd Nielsen for elevhestene, hjalp med handikapridning og passede stalden.

- Så snart jeg var færdig i skolen, tog jeg ud på rideskolen og sluttede dagen af med at give hø klokken 21. Så jeg var der hele tiden. Mine skolelektier blev lavet i frikvartererne, og jeg elskede det bare. Det var livet for mig.

- Jeg husker det som en dejlig tid med masser af sammenhold og opgaver, hvor man gik derfra stolt og træt, siger hun og mindes alt fra undervisningen til det at køre hø, male barriere og feje staldgangen.

- Man var simpelthen så glad og stolt over, at man havde været med til at gøre en indsats. Den følelse, håber jeg stadig, at der er mange der har ude i klubberne. Sammenholdet, glæden ved hestene og det at føle sig noget værd og til gavn. Det er blandt andet det, rideklubberne kan.

Spændende opgave

Kimi Gerd Nielsen får sin første datter som 20-årig og arbejder i mange år for Mærsk. Hun fastholdt alle årene interessen for heste og havde sin egen hest, som hun red distrikt- og landsstævner på.

- Som 26-årig besluttede jeg mig dog for, at der skulle drosles ned, så jeg solgte min hest og købte et klaver for pengene. Nu skulle jeg prøve, hvordan et liv uden heste var. Der gik tre uger, så købte jeg en hest igen. Jeg kunne ikke finde ud af ikke at have hest, siger hun med et smil.

I 1989 sender Mærsk hende - sammen med sin daværende mand og nu to døtre - til Isle of Man for at arbejde for Mærsk Travel. Her har de ansvaret for at oprette et rejsebureau, der skal sørge for alle ansatte søfolks rejser rundt i verden.

- Det var en spændende opgave, og jeg rejste derover med mand, to børn og to heste, fortæller Kimi Gerd Nielsen, der havde opgaven i to år. Derefter fik hun og hendes daværende mand ideen til at starte op selvstændigt.

- Vi så vigtigheden af, at der var åbent 24/7 365 dage om året. Det var et helt nyt koncept, vi opfandt, at når et skib kom ind i eksempelvis Hong Kong, så skulle de selvfølgelig kunne få fat på os. Også selvom det i Danmark var midt om natten.

Marine Travel

Den nye virksomhed – Marine Travel – blev etableret og familien flyttede hjem til Danmark.

- Vi havde efter to år fået lidt ø-kuller. Isle of Man er på størrelse med Bornholm og det var blandt andet svært for mig at deltage i stævner, da det ofte krævede, at jeg tog til fastlandet. Noget man ikke sådan gjorde nemt derude i Atlanterhavet. Så vi ville gerne hjem.

Marine Travel blev efter en lidt svær start en succes og gjorde, at Kimi Gerd Nielsen igen kunne have fuld fokus på sin ridning.

- Fordi vi havde virksomheden derhjemme, og fordi jeg mødte ind, når de andre gik hjem klokken 17 og havde vagten helt frem til næste morgen, så havde jeg mulighed for at ride fra klokken 8 til 14. Det gjorde, at jeg kunne dyrke min ridning på et helt andet niveau.

- Vi havde fundet et skønt sted her ved Silkeborg, hvor der var plads til heste, og hvor vi byggede både stald og ridebane. Så jeg havde mulighederne og benyttede dem, siger Kimi Gerd Nielsen.

Ejendommen hvor Kimi Gerd Nielsen og Bjarne Nielsen bor ligger smukt lidt uden for Silkeborg.

Ejendommen hvor Kimi Gerd Nielsen og Bjarne Nielsen bor ligger smukt lidt uden for Silkeborg.

Gift med Bjarne Nielsen

Efterfølgende bliver Kimi Gerd Nielsen skilt fra sin daværende mand, virksomheden blev solgt og Kimi gift igen – denne gang med Bjarne Nielsen, der i dag er et særdeles kendt ansigt i ridesporten med en karriere som både berider, dommer, landstræner og dressurkommentator.

- Bjarne og jeg er heldigvis stadig gift. Har været det siden 1999 og bor her på ejendommen på 18. år, fortæller Kimi Gerd Nielsen og påpeger, at de dog de første mange år boede på ejendommen, hun i første omgang købte med sin eksmand, hvorfra de sammen drev blandt andet kurser for unge ryttere.

- Flere af dem boede også hos os i op til et helt år, så vi kom godt ind på livet af dem og det gav mig blod på tanden til at uddanne mig først som psykoterapeut og senere som coach og med en masterclass i psykologi.

Mental coach og holdleder

- Jeg havde været til et foredrag med den tidligere roer Arne Nielsson, der talte om mentaltræning og det gav mig blod på tanden i forhold til mentaltræning af ryttere.

- Jeg havde så ofte hørt: »Den var så god ude på opvarmningen, men da vi kom ind på banen, så blev den bare rigtig dum«. Den sætning ville jeg gerne udfordre.

Samtidig blev hun spurgt, om ikke hun kunne tænke sig at være holdleder for de danske dressurryttere.

- Det blev jeg i 2007, hvor jeg sideløbende lavede mentaltræning både på de danske dressurryttere, som jeg troede ville være mit primære fokus, men det viste sig, at det var springrytterne, der var dem, der havde størst behov. Og det giver mening, for i dressur, der kan du altid ride den hjem igen. I springning er det jo på et splitsekund, at det er knald eller fald. Når først bommen er nede…

- Jeg syntes simpelthen, at det var så interessant. Det var vildt spændende. Det at få en springrytter til at fokusere på det spring, der kommer nu og her. Du er nødt til at være i nuet.

Elitechef frem til 2017

Kimi Gerd Nielsen blev senere også ansat som elitechef.

- Så havde jeg indimellem også nogle holdlederopgaver for junior- og youngrider, plus jeg fik ansvaret for de landstrænere, vi havde, både for pony-, junior- og youngrider samt senior.

Arbejdet passede hun frem til efter EM i 2017.

- Da sagde jeg op. Vi havde vundet sølv i Gøteborg og på vej hjem derfra, ringede jeg og sagde op. Jeg havde været der i 10 år og følte, at nu var det nok. Nu skulle jeg hjem og forsøge at slappe lidt af og måske gå på pension.

I 2019 blev Kimi Gerd Nielsen dog igen overtalt til at påtage sig jobbet som elitechef. Denne gang for både spring, dressur og military.

- Jeg sagde ja, men under betingelse af, at det kun blev for en toårig periode, for så ville jeg på pension. Min ansættelse stoppede derfor den 31. december 2021.

Til trods for, at Kimi Gerd Nielsen ikke længere har heste lige uden for døren, lader hesteinteressen og hestelivet sig ikke fornægte.

Til trods for, at Kimi Gerd Nielsen ikke længere har heste lige uden for døren, lader hesteinteressen og hestelivet sig ikke fornægte.

Solgte alle heste

Da Kimi Gerd Nielsen overtog elitechef-jobbet for alle tre discipliner, valgte både hun og Bjarne Nielsen at sælge alle deres heste.

- Det var et krævede job, så der besluttede jeg mig for at stoppe med at ride. Og det var mærkeligt nok fedt. Jeg kunne simpelthen mærke, at det var tiden. Nu har jeg redet i omkring 60 år, og har hver eneste dag været den, der bare skulle ud at ride – influenza eller ej, så egentlig synes jeg, at det var fuldstændig rigtigt for mig at stoppe der.

Jeg var dog godt klar over, at jeg ikke bare kunne stoppe med at ride, uden at sætte noget andet i stedet. Så jeg begyndte at spille golf. Jeg er ikke særlig god til det, men jeg synes, det er sjovt.

Nu spiller vi golf

Kimi Gerd Nielsen fortæller, at hun og Bjarne Nielsen hvert år tager en måned til Malaga med det formål at spille golf.

- Jeg troede egentlig, at det var for kedeligt for mig, men det må jeg trække i mig igen. Det er virkelig sjovt.

Kimi Gerd Nielsen smiler ved tanken og understreger igen, at hun ikke er særlig god. I stedet fremhæver hun Bjarne Nielsens evner.

- Bjarne begyndte at spille samtidig med mig, og han er virkelig god. Han øver sig aldrig og er alligevel god. Jeg øver mig og er ikke særlig god. Men vi har det sjovt med det.

To gange fuldtidsjob

Og nu fylder Kimi Gerd Nielsen så også tiden som formand for Dansk Ride Forbund.

- De første måneder har det været to gange et fuldtidsjob, siger hun.

- Men det skyldes, at der ikke har været en direktør. Havde der nu siddet en direktør, havde det aldrig taget så lang tid. Men først var den daværende direktør sygemeldt i otte uger indtil repræsentantskabsmødet og så blev han godt nok raskmeldt, men så gik han på seks ugers ferie. Så han har ikke været der, og nu er han så opsagt og bestyrelsen har ansat en ny.

- Men vi er godt i gang og det er endnu en spændende periode i mit efterhånden oplevelsesrige liv fyldt med heste, slutter Kimi Gerd Nielsen.

Hvor kommer navnet Kimi fra?

- Da min mor lå i barselsseng, læste hun i Familiejournalen om den første pige i verden, der havde fået en nyretransplantation. Det var en amerikansk pige, som hed Kimberly, men som havde kælenavnet Kimi. Og så tænkte hun: Det skal hun hedde.

Kimi Gerd Nielsen smiler ved tanken og påpeger, at det ikke gik helt så let, som moren havde forestillet sig.

- Præsten ville ikke gå med til, at Kimi var et navn, så han afviste at døbe mig. Mine forældre var dog ikke sådan at slå ud, så de kontaktede en anden præst, der accepterede navnet og stavemåden.

Er det ikke en dreng?

Kimi Gerd Nielsen har på daværende tidspunkt en storesøster og får efterfølgende en lillesøster og en lillebror. Ved lillebrorens dåb udbryder den samme præst: »Jamen så har I jo to piger og to drenge«.

Det viser sig, at præsten ved Kimi Gerd Nielsens dåb har fået opfattelsen af, at der er tale om en dreng, og derfor accepterede navnet.

- Jeg har prøvet flere gange at være mødt op til møder, hvor folk bliver overraskede over, at der ikke kommer en mand, så det giver mange sjove forvekslinger, siger Kimi Gerd Nielsen.