Med de store græsfolde og ridebanen placeret centralt foran hovedhuset er du ikke i tvivl, når du ankommer til Tina Bjerregaard og Jan Guldborgs flotte faciliteter ved Tappernøje på Sydsjælland. Du er kommet til et sted, hvor hestene er i centrum. Et fokus, der også er omdrejningspunktet i sadelmager Jan Guldborgs arbejde. Her vægtes fagligheden og den korrekte vejledning for den enkelte ekvipage højere end salget af en sadel.

Jan Guldborg lægger da heller ikke skjul på, at han er passioneret indenfor en særlig niche, hvor håndværkets kvalitet og en høj faglighed fortsat er altafgørende for hestens velbefindende og den samlede ekvipages rideoplevelse.

Med sine 25 års erfaring som sadelmager og rytter i både dressur, spring og military, og som professionel træner og rideinstruktør, er der heller ingen tvivl om, at kunderne her får kvalificeret rådgivning og hjælp til at finde den rigtige sadel.

Stopning med uld.

Stopning med uld.

Sadel, hest og rytter skal matche hinanden

- En hest med den forkerte sadel kan få skader, der rækker langt ud i fremtiden, forklarer Jan Guldborg, og påpeger, at korrekt måltagning og vejledning er afgørende, både når du skal købe og have tilpasset en sadel til din hest, hvorefter en optegning af hestens sadelleje for hver konsultation altid bør ajourføres og journaliseres, så hestens udvikling kan følges.

Med en karriere på 31 år i forsvaret er ordentlighed uden kompromis en selvfølgelighed, selvom sadelmageren da indrømmer, at hans direkte tone måske kan falde nogen for brystet.

- Jeg har ry for at være åben og ærlig. Det er nødvendigt at italesætte problemstillingerne, hvis en sadeltilpasning skal være vellykket for alle parter. Jeg bliver nødt til at italesætte, hvis jeg ikke kan løse opgaven på en forsvarlig måde – eksempelvis hvis hesten ikke er rengående. Så kan jeg ikke hjælpe kunden, før hesten er gående igen, forklarer Jan Guldborg.

Sadelmager Jan Guldborg i færd med opmåling til en sadel. Fotos: Camilla Bønløkke

Sadelmager Jan Guldborg i færd med opmåling til en sadel. Fotos: Camilla Bønløkke

På samme vis kan rytterens størrelse også blive en udfordring.

- Det er ikke nok, at sadlen passer til hesten. Sadlen skal samtidig passe til rytteren – og måske endda også den rytter, der har part på hesten. Det er her, at vi også kan se nogle store udfordringer – ikke mindst den enkelte rytters størrelse i forhold til hestens størrelse forklarer Jan Guldborg om den tredje ligning, der også skal gå op for en optimal rideoplevelse for hele ekvipagen.

- Jeg ser også altid nye kunder ride i 10 minutter i skridt, trav og galop, og filmer lige 30 sekunder med telefonen, så vi har noget at se på sammen efterfølgende, forklarer sadelmageren om den faste procedure, der også gælder, når en sadel har fået en fuld omstopning.

25-års jubilæum i år

- Det hele startede i Køge, hvor vi sammen købte et ridecenter med plads til 20 pensionærer. Kort efter startede Jan i lære som sadelmager ved Gardehusarregimentets Hesteskadron, hvor han var oversergent og rideinstruktør i alle discipliner hos gardehusarerne, inden han gik sadelmagervejen, fortæller Tina Bjerregaard.

- Interessen for en decideret sadelmageruddannelse kom sig af, at vi havde en del sadler i Gardehusarregimentets Hesteskadron, der blev kasseret, når de var slidt, eller gik i stykker, fordi vi ikke kunne reparere dem. Det var derfor, at jeg undersøgte muligheden for at blive uddannet, så jeg kunne lære det, fortæller Jan Guldborg.

Fra gården driver parret desuden en webshop med udvalgte nicheprodukter og sælger som noget ganske særligt også ride bh´er, der er Tinas helt unikke speciale.

Fra gården driver parret desuden en webshop med udvalgte nicheprodukter og sælger som noget ganske særligt også ride bh´er, der er Tinas helt unikke speciale.

Tina Bjerregaard og Jan Guldborg kan i år fejre 25-års jubilæum med deres fælles virksomhed, og har nu boet på gården i Tappernøje i de seneste 18 år, hvortil mange af kunderne kører til med deres heste.

Her betyder de gode parkeringsfaciliteter, ridebanen og værkstedet, at sadelmageren har de helt optimale forhold at arbejde under, når sadler skal tilpasses og afprøves. Dog tilbydes også udekørende sadelservice på Midt- og Sydsjælland samt Lolland og Falster, hvis flere kunder samles ét sted.

Fra gården driver parret desuden en webshop med udvalgte nicheprodukter og sælger som noget ganske særligt også ride bh´er, der er Tinas helt unikke speciale.

Anerkendt uddannelse i England

- Sadelmageruddannelsen findes imidlertid ikke i Danmark, men vi søgte og fandt frem til en af verdens mest anerkendte og prestigefyldte uddannelser under det britiske forbund »The Society of Master Saddlers«, fortæller Jan Guldborg, - som havde mulighed for at tage sadelmageruddannelsen i form af flere skoleophold i England, sideløbende med, at sadelmageriet hos Gardehusarregimentet blev godkendt som lærested under den engelske uddannelse.

- Dér kom jeg til England med mine engelske sprogkundskaber fra, da jeg gik i 10. klasse. Det blev ikke lettere af, at undervisningen jo hovedsageligt foregik med fagudtryk, så jeg fik en bog med navnelære på værktøjsdelen – og sådan startede jeg så læringsteorien.

Både gennem læretiden og de efterfølgende mange års arbejde som sadelmager hos Gardehusarerne, havde han dagligt adskillige heste, sadler og meget andet læderudstyr imellem hænderne. Og han er uddannet med titlerne Qualified Saddler, Qualified Harnessmaker og Qualified saddlefitter. Desuden er Jan medlem og har senere fået tildelt titlen Mastersaddler (som er den højeste udmærkelse, man kan opnå) i Society Of Mastersaddlers.

Ifølge Jan Guldborg er medlemsskabet i Society of Mastersadlers kundens garanti for, at arbejdet lever op til internationale standarder. Det skyldes, at forbundet stiller krav om, at alle dets medlemmer (som findes over hele verden) overholder et fælles kodeks omkring rådgivning og håndværkets udførelse – såkaldt »Code of Conduct«.

Fortsat udvikling i faget

Jan Guldborg har igennem mange år været repræsenteret i konkurrencer ved Society of Master Saddlers, hvor han har vundet flere priser– både guld, sølv og bronze for eget design og håndværk af sadler.

Desuden har Jan Guldborg selv uddannet fire andre sadelmagere, som godkendt læremester under det engelske uddannelsessystem, blandt andet for at sikre næste generation af sadelmagere til Gardehusarregimentet.

På trods af de efterhånden mange år i faget følger den erfarne sadelmager også fortsat selv kurser.

- Udviklingen på området fortsætter hele tiden, og jeg sørger for at holde mig opdateret gennem uddannelse og kurser i England såvel som andre lande, forklarer Jan Guldborg.

Han viser en nyligt ankommet sadelmodel frem – en Albion Unity monoflap dressursadel, hvor man netop kan tale om udvikling på sadelområdet.

Sadlen er udviklet i to parallelle serier, X og Y, med en bom, der let kan justeres og en sædeprofil, der er tilpasset henholdsvis mænds og kvinders bækken og derigennem hjælper til den mest optimale rytterfunktion og bevægelse i sædet.

Jan Guldborg

  • 57 år og har i år 25-års jubilæum med egen Sadelmagervirksomhed, som han driver sammen med sin ægtefælle Tina Bjerregaard
  • Medlem af det internationale forbund Society Of Mastersaddlers og tildelt titlen Mastersaddler
  • Uddannet Qualified Saddler, Qualified Harnessmaker og Qualified Saddlefitter i England
  • Har udlært fire andre danske sadelmagere, som godkendt læremester under det engelske uddannelsessystem
  • Tidligere rytter i dressur, spring og military
  • Læs eventuelt mere på sadelmagerjanguldborg.dk
Tina Bjerregaard og Jan Guldborg.

Tina Bjerregaard og Jan Guldborg.

Tre gode råd fra Sadelmageren

Jan Guldborg har mange kunder, som han har hjulpet med løbende sadeltilpasning gennem en årrække, og til spørgsmålet om, hvor ofte han tjekker sadlerne til disse kunders heste, er svaret, at det cirka er en gang i kvartalet. I tilknytning dertil giver han her tre gode råd omkring sadelvalg og tilpasning:

  • Sørg først og fremmest for at få god faglig vejledning ved valg af sadel. Og dernæst at prioritere regelmæssige sadeltjek fremover hos en uddannet sadelmager. - Det passer nogenlunde med de fire sæsoner.
  • Hestene svinger ofte flere centimeter for hver årstid, men også som følge af skiftende træning– naturligvis nogle mere end andre, forklarer han, og uddyber at det på denne måde sikres at hesten ikke får ondt i ryggen på grund af en sadel, der måske har ligget forkert i en længere periode.
  • Og det tredje råd gælder særligt i forhold til køb af sadel til den unge hest. Her lyder anbefalingen, at man omhyggeligt vælger en sadel, der har en bomtype, der passer til hestens rygfacon og -længde, kan ændres i bombredden, og dermed tilpasses i takt med, at hesten udvikler sig.

- Den unge hest skal ikke have en dårlig oplevelse fra start. Fokuser først og fremmest på at vælge en sadel i god kvalitet, som har flere tilpasningsmuligheder. Det behøver ikke nødvendigvis at være en fabriksny sadel, for at få det ideelle match, slutter Jan Guldborg.