Det er ofte heste med »problemer«, som adfærdstræner Camilla Stormont, hjælper med at træne.

- Problemhest, chancehest, dominerende hest, adfærdsvanskelig hest, hest med uønsket adfærd, hest med konflikt, hest der ikke overgiver sig, projekthest, fræk hest og måske hest der skal sættes på plads. Kært barn har mange navne, men måske er det ikke hesten, der er adfærdsvanskelig?

- I stedet er det måske noget med kommunikationen, som er gået en lille smule galt, lyder det fra adfærdstræneren.

- Hvad kalder vi så de her heste? Her er jeg kommet med to ideer: Det ene er heste med fremtræden konfliktadfærd, hvilket ofte er en hest, der ikke trives, mens det andet er heste med uønsket adfærd. Hvor uønsket adfærd for eksempel kan være, når en hest, der sveder, klør sig op ad en efter rideturen, så man er ved at vælte.

- Hvis vi ser et mønster i en uønsket adfærd, så skal vi gøre noget andet. I stedet for at fortsætte med at gøre det samme, skal man i stedet forsøge at motivere hesten til at lave en handling, der er, som vi ønsker, forklarer Camilla Stormont.

Adfærdstræneren minder om, at skældud blot øger stressniveauet, hvilket både gælder hos dyr og mennesker.

- Stress kan være positivt, men det skal matche opgaven. Det handler om at møde hestens stress-niveau og energi, og bede hesten om en opgave, der er tættere på hestens niveau.

Hestens miljø

Tegn på at hesten ikke trives

  • Hesten har daglige udfald imod andre heste
  • Hesten står sjældent tæt sammen med andre heste og hviler
  • Urolig på stald
  • Leger/groomer ikke med andre heste
  • Reagerer når andre heste tages ud af folden

Kilde: Camilla Stormont