Når køber og sælger er blevet enige om pris, levering og andre forhold, bør hesten handelsundersøges af en dyrlæge. Inden den endelige handelsaftale underskrives, bør køber og sælger også gennemgå og udfylde en »Sælger-Køber Erklæring«.

For så vidt muligt at undgå tvister omkring hestehandel, er det en god ide at bruge de vejledninger, som Seges Heste har udarbejdet, lyder anbefalingen i Velas Flexnyt.

I vejledningen kan du læse mere om, hvordan købeloven som udgangspunkt stiller dig som køber eller sælger af en hest, og hvilke undersøgelser og oplysninger du som udgangspunkt bør forlange gennemført.

Tvister omkring hestehandel afgøres i dag i henhold til reglerne i købeloven. Det anbefales derfor, at der udfærdiges en grundig købekontrakt og foretages en omhyggelig undersøgelse og afprøvning af hesten suppleret med en dyrlægeundersøgelse. Herved kan de fleste tvister om handelen undgås.

Hvis køber, på et senere tidspunkt, vil reklamere over fejl eller mangler ved hesten, er udgangspunktet, at køber skal bevise, at den konstaterede mangel var til stede på købstidspunktet.

Købers undersøgelsespligt

Som køber skal du i første omgang gøre dig umage med at undersøge, om hesten er velegnet til det, du har tænkt dig at bruge den til. Skal du bruge den til skovtursridning, så afprøv den i skoven. Skal hesten rides af dine børn, så lad dem prøve den for at se, om de kan magte den. Skal hesten anvendes til avl eller konkurrenceridning, så undersøg dens registrerede resultater.

Det er ligeledes en god ide at se, hvordan hesten er på stald, herunder om den lader sig binde og opsadle uden problemer, om den går villigt ind i en trailer, om den lader sig trække med uden problemer også videre.

Gennemgå køber-sælger erklæringen sammen med sælger. Sælgers besvarelse af spørgsmålene kan tænkes at føre til, at ønsket om køb genovervejes, eller de kan afsløre, at der er behov for særlige undersøgelser af specifikke forhold – for eksempel hestens luftveje – inden en eventuel handel.

Det anbefales endvidere at lade hesten gennemgå handelsundersøgelse og eventuelt en røntgenundersøgelse, hvor en anden end sælgers dyrlæge bør forestå handelsundersøgelsen.

Vælger du handelsundersøgelsen fra, er du – som udgangspunkt – afskåret fra efterfølgende at gøre gældende, at forhold ved hesten, som en sådan undersøgelse ville have afsløret, udgør mangler.

Sælgers loyale oplysningspligt

Som sælger indebærer din loyale oplysningspligt, at du besvarer spørgsmål fra køber loyalt og korrekt. Du bør af egen drift oplyse om væsentlige skader, hesten måtte have haft, og tilbagevendende eller gentagne tilfælde af sygdom.

Det er vigtigt, at du som sælger opfordrer køber til at lade hesten dyrlægeundersøge, inden handelen gennemføres. Forhold, der afdækkes under en sådan handelsundersøgelse – eller som ville være afdækket under en sådan undersøgelse – kan du ikke senere blive mødt med i form af indsigelser om mangler.

Sørg endvidere for, at alle de oplysninger, du giver om hestens skavanker og lignende nedfældes skriftligt.

Find hele vejledningen om køb og salg af heste samt købekontrakt og Sælger-Køber Erklæring fra Seges Innovation på landbrugsinfo.dk.