Et stort, farverigt maleri af en hest pryder den ene væg i køkkenet, hvor bordet er dækket med brætspillet »Master of Nutrition« - læringsspillet med de fine håndlavede heste i træ.

- Andre skriver en bog. Krumtappen til min vækst er spillet. Det er min bog. Det er spillet, der har drevet værket, siden jeg startede selv.

Da Hestemediet er på besøg hos hesteagronom Martha Herold Voss, bekræftes man kun i den opfattelse, at der her er tale om en ildsjæl, hvor arbejdsprojekter og interessetimer flyder sammen, uanset om timerne går i undervisningslokalet på IBA Erhvervsakademi Kolding, på Erhvervsakademi Aarhus, hos kundens hest eller egen hest eller ved tasterne i de sene nattetimer.

I hjemmet i Ansager, hvor Martha bor sammen med husbonden Kurt og hunden Asja, står kasserne med spil, materiale og plancher til de mange lektioner og foredrag klar til at komme ud og arbejde for den mission, som Martha Voss siden 2017 gik all in på at føre ud i livet - at gøre folk klogere på hestemanagement.

Martha er uddannet agronom fra Landbohøjskolen og har gennem mange år specialiseret sig i heste. Gennem hendes egen virksomhed NENUC formidler hun erfaringer og faglig viden gennem kurser, foredrag og rådgivning, samt undervisningsmateriale, og som nævnt udvikler Martha også brætspil, hvor børn og voksne kan lære gennem leg.

Læringsspillet »Master of Nutrition« er, ifølge Martha Voss, krumtappen i hendes vækst.

Læringsspillet »Master of Nutrition« er, ifølge Martha Voss, krumtappen i hendes vækst.

Passioneret hestepige siden 4-års alderen

Der er tale om en karrierevej, der også startede som en leg. For Martha Voss kommer oprindeligt fra et hjem, hvor hestene naturligt var en del af opvæksten.

- Jeg har været solgt til heste siden 4-års alderen, hvor jeg første gang blev sat op på ryggen af en hest, som min far ordnede hove på. Min far var beslagsmed, hvor hestefolk kom ridende eller kørende hjem til værkstedet. Så der var altid hestefolk i hjemmet, fortæller Martha, der stadig husker fascinationen, da hun første gang mærkede bevægelserne og oplevede det at være på den kæmpestore røde hest.

Siden blev forældrene plaget om at få en hest og om at begynde at gå til ridning, og begge ønsker gik siden i opfyldelse.

Også Marthas lillesøster begyndte at gå til ridning, og hun fik også en pony, da naboens shetlandspony Phemse kom til salg. En pony som familien kastede kærligheden over.

- Måske var vi også lidt for gode ved den, for den fik alt den mad, den gerne ville have. Det endte jo med, at den blev alt for tyk og blev forfangen af flere gange, hvor dyrlægen måtte tilkaldes og sætte den på streng diæt, fortæller Martha, der påpeger, at det skete dengang, ligesom det sker for rigtig mange hesteejere i dag, at man bare gerne vil være god ved den.

Martha med familiens hund Asja i haven i Ansager.

Martha med familiens hund Asja i haven i Ansager.

Inspirationskilde til karrieren

Hestene blev siden flyttet til en anden stald med otte bokse, hvor Phemse udviklede en aggressiv adfærd i forbindelse med fodring i en grad, så den stakkels pony blev kaldt »Dødens gab«. Det blev på det tidspunkt Marthas mission at finde ud af, hvordan hun kunne hjælpe Phemse med de sundhedsmæssige udfordringer og ponyen blev på den måde også inspirationskilden til, at uddannelsesvejen skulle gå via Landbohøjskolen.

- Jeg blev nødt til at finde ud af, hvad der skete med hestene, fortæller Martha Voss, der startede rejsen på Landbohøjskolen i 1986, hvor alle de opgaver, hvor det var muligt, blev lavet om heste.

- Jeg lavede blandt andet en større opgave, som der i dag nok kan sammenlignes som et bachelorprojekt. Det projekt handlede lige præcis om, hvordan man gennem fodringsmanagement kunne forebygge forfangenhed og kolik, fortæller Martha Voss.

Efter afsluttet opgave blev Martha inviteret til at holde oplæg.

- Dengang var der ikke så meget fokus på hestevidenskab, men det var blandt andet professor Henning Staun med til at ændre på og han sørgede for, at vi fik delt vores viden. Han opfordrede til, at de studerende skulle sendes ud og vise deres ting frem og blandt andet holde oplæg i forbindelse med en større konference.

- Det var en enorm læringsproces og fejl blev hurtigt rettet til, husker Martha Voss.

Et vendepunkt i hesteverdenen

Ifølge Martha Voss skete der vildt meget i 1990. Det var med til at skubbe gang i hesteverdenen. Hun stod midt i et vendepunkt, da hun kom ud fra Landbohøjskolen.

Hestelinjer på landbrugsskolerne kom frem og Martha blev til at starte med ansat på Lyngby Landbrugsskole. Tre år senere kom hun til Ladelund Landbrugsskole og derefter til Grindsted Landbrugsskole – også for at starte en hestelinje.

Undervejs har Martha Voss også taget Diplomlederuddannelsen, så da bekendtgørelsen for landbrugsskolerne blev ændret i undervisningsministeriet, så hestene blev flyttet over til de tekniske skoler, blev arbejdsopgaverne ændret.

- Jeg begyndte i stedet at undervise i innovation og ledelse. Det var også vildt spændende, men jeg kom mere og mere væk fra hestene, fortæller Martha, der til sidst måtte gøre op, om hun var troværdig over for sig selv i det, hun arbejdede med.

De håndlavede heste fra Marthas brætspil.

De håndlavede heste fra Marthas brætspil.

Nye veje i 2017

- En mørk november nat i 2016 sagde jeg mit job op og i 2017 startede jeg selv. Jeg vidste, at jeg var nødt til at gøre noget andet.

Martha Voss understreger, at hun ellers før den nye bekendtgørelse, altid havde været meget forkælet på hendes job.

- Jeg havde tidligere i 2005 fulgtes med hesteagronom Christine Brøkner til hestekonference i Hannover, hvor det handlede meget om fodring. Vi snakkede de seks timer hver vej, og da vi kom hjem, havde vi grovskitsen klar til en konference på landbrugsskolen rettet mod de fagprofessionelle fodersælgere, fortæller Martha, om det der var startskuddet til Nordic Equine Nutrition Conference – NENUC.

To succesfulde konferencer

- Konferencen blev en vild succes med 80 deltagere. Forstanderen blev blæst helt bagover, smiler Martha, der fortsat udtrykker sin begejstring over den modtagelse, som deres tiltag fik dengang

- Christine Brøkner, der arbejdede på KU, lavede det faglige program, mens jeg stod for at lave hjemmesiden. Det blev to vilde dage med forelæsninger med indlægsholdere fra KU, AU, England og Tyskland, fortæller Martha om det succesfulde arrangement, som de gentog i 2008.

Siden trak Christine Brøkner trak sig lidt ud af projektet på grund af andre opgaver.

- Da jeg stoppede på landbrugsskolen, blev jeg spurgt til domænenavnet NENUC – skulle det lukkes?

- Det blev det ikke. Jeg valgte at beholde det, fortæller Martha, der ikke var færdig med at formidle viden om hestefodring, men startede som selvstændig under navnet NENUC. En virksomhed, hvor hun med succes kombinerer hendes uddannelser indenfor hestehold og ledelse.

- For mig er ledelse og hestehold to sider af samme sag. Du lærer noget om din hest, men det hjælper ikke hestens velfærd, medmindre du tager ansvar og handler på din viden!

Projekter er der nok af i hesteagronomens liv - også hjemmesyede jutesække til de pakkekalendere, som Martha har haft til salg op til jul.

Projekter er der nok af i hesteagronomens liv - også hjemmesyede jutesække til de pakkekalendere, som Martha har haft til salg op til jul.

Fritid og frivillige kræfter

Det er vanskeligt at se, hvordan Martha Voss har timer nok i døgnet til rådgivning, kurser, undervisning og fritid. To dage om ugen underviser hun IBA – en 30 timers stilling + forberedelse. Desuden har hun fire lektioner om ugen på Aarhus Erhvervsakademi frem til jul og med eksaminer til januar i et nyt fag, der bliver bygget op fra bunden.

- Jeg startede i efterårsferien. Det er sjovt, og det er jo i mit fag. Så gør man det jo alligevel, når det er sjovt, lyder det fra Martha Voss, der ikke lægger skjul på, at hendes arbejds- og interessetimer, da også kan strække sig ud over de sene timer i døgnet.

Alligevel finder hun også tiden til at bruge eftermiddage i rideklubben med egen hest og ridning.

Marthas egen hest, den 11-årige følsomme hoppe Colibri Shakiro, er en af Ansager Rideklubs tidligere elevheste, som hun startede med at have part på.

- Den løb imidlertid, når børnene kom op, så jeg blev nødt til at købe den, smiler Martha, der ellers ikke lige havde regnet med, at hun skulle være hesteejer igen.

Rideklubben i Ansager har 100 medlemmer på en tidligere kvæggård. Der er 24 bokse, handicapfaciliteter, lift til ridefysioterapi. En rideklub som blev bygget op i perioden maj til september 2016 af frivillige kræfter i Ansager.

- Det er i dag et topmoderne ridecenter. Det er sådan noget vi kan i Ansager, smiler Martha Voss med stolthed i stemmen, når det kommer til det lokale sammenhold.

- De har også hjulpet mig med spillet (brætspillet »Master of Nutrition«, red.). Folk har bakket op og spørger også ind til, hvordan det går, smiler Martha med stor taknemmelighed i øjnene.

I år står ildsjælene også bag en pakkekalender og en adventskalender bestående af brætspillet i henholdsvis 4 og 24 smukt indpakkede gaver, som man har kunne købe i et begrænset parti. Her har hun selvfølgelig også selv fundet symaskinen frem og stået for at sy de fine jutemuleposer, som kalenderen er sendt ud i.

Foto: Kitty Smedsgaard Gamkinn

Foto: Kitty Smedsgaard Gamkinn

Hesteejere manglede svar på deres fodringsspørgsmål

- På et tidspunkt gør Eva Søndergaard, en tidligere studiekammerat, opmærksom på, at vi er nødt til at starte en facebookgruppe for hesteagronomer. Hestedyrlægerne fik nemlig rigtig mange foderspørgsmål i deres facebookgruppe, så gruppen om foder manglede.

Ifølge Martha Voss, var det baggrunden for, at gruppen Spørg Hesteagronomerne gik i luften på Facebook og i dag er der omkring 9.000 medlemmer i gruppen.

- De, der i forvejen var medlem af Hestedyrlægerne, gik direkte ind med det samme. På Hestekongressen fik vi hvervet flere fagfolk til at hjælpe med at besvare de mange fodringsrelaterede spørgsmål, og nu er vi 16 i panelet. Alle er agronomer eller biologer med heste i speciale. Desuden har vi en ekspert inden for svampe.

- Reglen er, at det er minus reklame for eget brand i gruppen, men vi mærker alligevel, at der genereres kunder gennem gruppen hos os, der kører ud, fortæller Martha Voss om den populære gruppe blandt hesteejere.