I juni vandt Emilie Hannecke Jensen med sin araber, WW Shazam, Nordisk Mesterskab i 100 kilometer distance, da mesterskabet blev afholdt den 22.-23. juni i Rom ved Lemvig. En fysisk bedrift, der kræver forberedelse og træning, men som ifølge rytteren er besværet værd.

- Jeg har styrketrænet op til mesterskaberne, hvor jeg især har trænet overkrop og rygmuskler for at kunne styrke balancen. Jeg træner benpres på 120-140 kg. Samtidig rider jeg hver dag. Det hele skal harmonere med skolen, og det kræver planlægning, men det går faktisk fint, fortæller Emilie Hannecke Jensen, der er profilrytter hos NAG (Nordsjællands Andels Grovvareforening, red.) og går i 10. klasse på Gribskov Skole.

Inden for Dansk Rideforbund er netop distancedisciplinen populær og i rivende udvikling. Alle kan være med, og det betyder ikke noget, om man rider pony eller hest. Men at tilbagelægge 100 kilometer på hesteryg er både tidskrævende og hårdt.

Dagsformen var der

- Min tid var seks timer og 18 minutter. Jeg var da lidt træt, og det samme gjaldt WW Shazam, men jeg tror sagtens, vi kunne fortsætte, hvis det skulle være. Meget handler om, hvordan dagsformen er for hesten. Jeg havde dog sat mig for, at jeg ville vinde, og den var han med på, fortæller Emilie Hannecke Jensen.

Mesterskabet i juni var en stor sejr, og glæden var stor, da Emilie fandt ud af, at hun havde vundet.

- Jeg vidste godt, da jeg manglede en kilometer, at jeg havde vundet. Selvfølgelig kan dyrlægen sige noget andet til allersidst, men da han ikke havde nogen indvendinger, bristede mit hjerte af glæde. Jeg var sgu glad. Den måde at ride ind over målstregen på, når man nu havde sat sig for at vinde, det var da fedt. Og at se mine forældre stå og juble på den anden side, det var dejligt.

Stor inspiration i familien

Resultatet har givet Emilie Hannecke Jensen yderligere blod på tanden.

- Jeg vil da gerne vinde både DM, EM og VM i disciplinen. Min og WW Shazams træning skal dog øges, kilometer skal op i skoven, når jeg rider, og der skal flere kg på vægtene. Men det skal nok gå. Sporten ligger til familien, da min mor også har dyrket netop denne disciplin meget, så man kan vel sige, at det ligger til familien. Min mor er i hvert fald en inspiration, siger mesterrytteren.

Til dagligt går Emilie i 10. klasse, hvor der er mange opgaver. Selvom der også er mødepligt, er forholdene fleksible, og det passer den unge rytter perfekt. For hesten skal også passes.

- Jeg regner med at ride på ham til han er 19-20 år. Han er 13 år i dag, men om seks-syv år skal han nok på pension. Jeg fik ham, da jeg var seks, så det bliver til et langt venskab og en masse gode minder, lyder det fra den passionerede rytter.

Emilie Hannecke Jensen

Emilie Hannecke Jensen vandt den 22. juni Nordisk Mesterskab i 100 kilometer distance i Lemvig

Hun er 16 år, bor i Mårum og går i 10. klassen på Gribskov Skole

Fik sin første pony som 2-årig og begyndte med distanceridning i en alder af 10 år

Emilie rider på en OX-araber. Han er tretten år og hedder WW Shazam

Distanceridning

Distanceridning kan sammenlignes med menneskets maraton, idet man afprøver hestens (og rytterens) udholdenhed på en markeret rute gennem terrænet.

Distanceridning foregår således på en allerede markeret rute, så det er nemt at finde rundt. Rytteren skal blot følge markeringerne ruten rundt. Detaljerne og gennemgang af de forskellige markeringer for ruterne bliver gennemgået af stævnearrangøren på ridtets infomøde. Det er derfor vigtigt at deltage til infomødet.

Også distanceridning er opdelt i klasser, her anvender man bare ridtets længde og hastighed til opdelingen. I de kortere klasser kan man blive diskvalificeret for at ride for hurtigt, mens man altid har en minimumshastighed at overholde. I de længere klasser er hastigheden fri. Distancerne strækker sig fra 15 km til 160 km.

Kilde: distanceridning.dk