Martin og hans kollegaer kan hjælpe, når samspillet med hesten driller
Hos Kiropraktor.com har de erfaret, at det lige så ofte er rytteren som hesten, den er gal med, når der er udfordringer i samspillet mellem hest og rytter. Få behandlinger kan afhjælpe problemet.
- Når man er to om det, er der i hvert fald 50 procents risiko for, at det nok er en selv, den er gal med.
Sådan siger 48-årige Martin Juulager, kiropraktor og medejer af Kiropraktor.com med klinikker i Sorø og Odense, da Hestemediet møder ham til en snak om Kiropraktor.com’s øgede fokus på ryttere.
- Ryttere er nemme at samarbejde med, forstået på den måde, at de gennem samspillet med hesten hurtigt mærker, når der er noget galt, eller noget er forandret.
- Umiddelbart er vi dog hurtige til at give hesten skylden og bekymre os om, hvorvidt den har ondt et sted og har brug for behandling. Men ofte er det altså også rytteren, den er gal med. Og det skal vi have fortalt rytterne, så de også begynder at tænke den vej, siger Martin Juulager og understreger, at kommer rytteren i behandling allerede, når der mærkes små forandringer i samspillet med hesten, kan der rettes op på skaderne langt lettere og hurtigere, end hvis først det gør rigtigt ondt, og kroppen er godt i gang med at kompensere og overbelaste andre steder.
- Det er det, der gør rytterne unikke. De har mulighed for at mærke skaden, før den gør rigtig ondt og det er en kæmpe fordel.
Nu kører det
En af de ryttere, der har haft glæde af behandling hos Kiropraktor.com, er dressurrytter Nikoline Karup fra Karuplund på Midtsjælland.
- Jeg faldt for en del år siden af min pony og brækkede to ribben, hvor jeg blev trykket skæv. Jeg mærkede ret hurtigt, at min hest ikke ville dreje til højre eller stejlede, fordi den følte, at der var noget, der klemte.
- Den har fået behandlinger ad mange omgange, som ikke har hjulpet.
- Så startede jeg til kiropraktor, fordi en af rytterne herude anbefalede det, og jeg mærkede ret hurtigt, at de smerter, jeg altid efter mit fald havde i min skulder efter ridning, begyndte at gå væk.
- Og nu kører det – med både hest og rytter. Så det er megafedt, lyder det fra Nikoline Karup.
Gennemgår hele kroppen – hver gang
Martin Juulager forklarer, hvordan en beskrivelse fra rytteren, om de udfordringer de møder, når de sider i sadlen, hjælper ham til at diagnosticere problemet.
- Vi gennemgår altid – hos alle patienter – hele bevægeapparatet. Men kender jeg rytterens udfordring og opmærksomhedspunkter, når de rider på hesten, giver det mig en indikation af, hvad der er galt.
Det at gennemgå hele kroppen er, ifølge Martin Juulager, særligt for Kiropraktor.com
- Langt størstedelen af de patienter, vi får ind, kommer med en konkret skade, de gerne vil have behandlet og fjernet. Vi ved bare af erfaring, at selvom det er lænden, der gør ondt, så kan det stamme fra en skade et andet sted i kroppen, så hvis ikke vi sørger for en grundig gennemgang af hele kroppen, kan vi risikere, at vi symptombehandler og fjerner genen nu og her, men at den hurtigt kommer tilbage, fordi vi ikke har fjernet årsagen. Ved at gennemgå hele kroppen sikrer vi os, at vi fanger alt, også det, som patienten ikke selv er vidende om, påpeger kiropraktoren.
Han fremhæver, at det, at han dagligt gennemgår op mod 20 kroppe, også gør, at han holder sig fagligt skarp og bevarer ekspertisen.
- Behandler du eksempelvis kun en fod hver tredje uge, så er det svært at opretholde en høj faglighed. Det, at jeg går hele kroppen igennem mange gange i løbet af en dag gør, at jeg holder et fagligt fokus.
Kommer fra hele landet
Hos Kiropraktor.com mærker de en øget efterspørgsel fra ryttere, der ofte kommer langvejs fra.
- Vi er efterhånden ved at have opbygget en god erfaring med ryttere, men vi kan ikke sige, at der er bestemte skader eller gener i kroppen, der som hovedregel kan relateres til det at være rytter.
- Ofte stammer skaderne fra en overbelastning eller er sket i forbindelse med et styrt eller fald fra hesten tidligere, som tilfældet er hos Nikoline Karup.
Samspil med hesten
- Vi er glade for at behandle ryttere, fordi de er gode til at mærke deres krop og har hesten og samspillet med den som et redskab til at komme rettidigt til behandling.
- Så opfordringen herfra er, at man skal huske sig selv med i ligningen, når noget ikke fungerer, som det har gjort eller burde gøre. Også selvom det ikke gør ondt – endnu, pointerer Martin Juulager.